Antena 3 CNN Externe Proteste MASIVE în Varşovia. Peste 100.000 de oameni au ieşit în stradă pentru a cere demisia guvernului

Proteste MASIVE în Varşovia. Peste 100.000 de oameni au ieşit în stradă pentru a cere demisia guvernului

Proteste MASIVE în Varşovia. Peste 100.000 de oameni au ieşit în stradă pentru a cere demisia guvernului
Sursa foto: Foto: Agerpres/AP
15 Sep 2013   •   09:10
Peste 100.000 de sindicalişti au manifestat sâmbătă la Varşovia împotriva politicii economice şi sociale a guvernului liberal condus de Donald Tusk, care este considerat a fi marele responsabil de dificultăţile polonezilor în timp ce economia ţării a stagnat, relatează AFP, conform Mediafax.
"Am devenit sclavi în propria noastră ţară!", spunea Piotr Duda, liderul sindicatului Solidaritatea, principalul organizator al manifestaţiei. "Ne-am săturat de dispreţul puterii faţă de muncitori!", a avertizat el.
"Nu vom mai accepta politica ce duce doar la mizerie şi sărăcie. Vrem să alungăm acest guvern care nu acţionează în interesul angajaţilor", a declarat la rândul său Jan Guz, liderul sindicatului OPZZ, o altă centrală sindicală prezentă la manifestaţie.
"Este ultimul semnal de alarmă pentru guvern", a adăugat el, ameninţând guvernul cu lansarea unei greve generale în toată ţara.
Manifestaţia de sâmbătă organizată de trei sindicate a fost punctul culminant al patru zile de proteste organizate la Varşovia.
Aproximativ 100.000 de persoane, conform autorităţilor, şi aproximativ 150.000, conform purtătorului de cuvânt al sindicatului Solidaritatea, au participat la proteste.

Anul trecut, în septembrie 2012, aproximativ 40.000 de persoane au manifestat la Varşovia într-un protest similar.
Sute de maşini au adus la Varşovia manifestanţi din toate regiunile Poloniei, în special mineri şi siderurgişti din Silesia (sud) şi muncitori de pe şantierele navale din Gdansk (nord), bastionul Solidarităţii.
Sindicatele solicită scăderea vârstei de pensionare la 65 de ani, ridicată în prezent la 67 de către guvernul Tusk, şi creşterea salariului minim. Aceştia denunţă lipsa de stabilitate a locurilor de muncă şi o lege recentă ce autorizează un program de lucru extins, şi acuză liderul guvernului aflat la putere din 2007 că ignoră revendicările lor.
Polonia, cu un număr de 38 de milioane de locuitori, este unul dintre centrele economice ale Europei centrale şi a cunoscut o creştele continuă de la ieşirea sa din comunism acum 20 de ani însă a scăpat cu greu recesiunii în primul trimestru. În al doilea trimestru, PIB-ul polonez a crescut cu 0,4 la sută comparativ cu trimestrul precedent.

×
Parteneri
Cătălin Cîrstoiu: Eu dorm liniştit că am ajutat pacienţii
x close