Antena 3 CNN Externe Proteste violente la Paris, din cauza creşterii vârstei de pensionare: Sute de mii de francezi au ieșit în stradă

Proteste violente la Paris, din cauza creşterii vârstei de pensionare: Sute de mii de francezi au ieșit în stradă

Noi proteste au avut loc la Paris, acolo unde sute de mii de manifestanţi au ieşit în stradă revoltaţi de creşterea vârstei de pensionare.

Proteste violente la Paris, din cauza creşterii vârstei de pensionare: Sute de mii de francezi au ieșit în stradă
Sursa foto: Antena 3 CNN
de Alexandra Cojoianu    |    13 Feb 2023   •   10:03

Sute de mii de francezi s-au adunat, au mărşăluit şi au scandat pe străzile din Paris, în a patra rundă de proteste la nivel naţional.

O maşină şi mai multe coşuri de gunoi au fost incendiate, iar forţele de ordine au folosit gazele lacrimogene ca să îi disperseze pe protestatarii violenţi.

Mişcările stradale survin după prima săptămână de dezbatere a pensiilor în Parlament. Protestele au devenit violente, iar poliţia a aruncat cu gaze lacrimogene asupra manifestanţiilor.

Pe aeroportul Paris-Orly jumătate dintre zboruri au fost anulate, sâmbătă, din cauza unor greve neprevăzute ale controlorilor de trafic aerian.

Citeşte şi: Sute de fermieri francezi au blocat străzile din Paris cu tractoare

Protestatarii cer Guvernului francez să retragă proiectul de lege care prevede creşterea vârstei de pensionare de la 62 la 64 de ani.

"Sperăm că vor fi mai mulţi oameni care vor veni. Va fi mai bine să avem retragerea acestei reforme inechitabile a pensiilor.", a susinut unul dintre manifestanţi.

Francezii petrec cel mai mai mare număr de ani la pensie dintre toţi cetăţenii ţărilor din OCDE. Un beneficiu la care majoritatea nu vor să renunţe.

În schimb, preşedintele Emanuel Macron susţine că reforma este vitală pentru a asigura fezabilitatea sistemului de pensii. 

Principalele sindicate din Franţa ameninţă că din 7 martie vor bloca ţara dacă revendicările nu le sunt ascultate.

O nouă grevă este deja programată pentru 16 februarie.

×
Subiecte în articol: paris Franta vârstă pensionare reforma
Parteneri
Crimă șocantă într-un bloc din Sectorul 2 al Bucureştiului
x close