Antena 3 CNN Externe Ecologiștii au blocat marile bulevarde din Paris: "Această lume e pe moarte" | Jandarmii au dat cu gaze lacrimogene la Rennes

Ecologiștii au blocat marile bulevarde din Paris: "Această lume e pe moarte" | Jandarmii au dat cu gaze lacrimogene la Rennes

Un protest la care au aderat inițial mai bine de o mie de persoane era în desfășurare sâmbătă, în capitala franceză.

Ecologiștii au blocat marile bulevarde din Paris: "Această lume e pe moarte"  | Jandarmii au dat cu gaze lacrimogene la Rennes
Sursa foto: Twitter @xrFrance
de Adrian Iclozan    |    16 Apr 2022   •   15:31

Postul BFMTV relatează că acțiunea a fost organizată de filiala franceză a grupării ecologiste "Extinction Rebellion".

Activiștii s-au adunat pe bulevardele Bonne-Nouvelle, Saint-Denis și Strasbourg-Saint-Denis, acesta din urmă fiind blocat.

Protestatarii au expus un banner de mari dimensiuni, pe care scrie "Lumea aceasta este pe moarte, hai să o construim pe următoarea".

Militanții au mai instalat o baricadă din baloţi de fân iar unii dintre ei s-au legat de recipiente umplute cu ciment, pentru a nu putea fi evacuați de forțele de ordine.

Aproximativ 15 protestatari s-au așezat în poziție de meditație în prima linie a protestului, înfruntând jandarmii.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Conform organizatorilor, acțiunea are scopul de a impulsiona clasa politică să ia măsuri de protecția mediului și să impună acest subiect pe agenda celor doi candidați promovați în turul II prezidențial, Emmanuel Macron și Marine Le Pen.

"Ideea este să creăm o agora aici, un loc  în care noi, ca cetățeni, să putem veni, să reflectăm, să ne imaginăm viitorul împreună, să creăm această dezbatere. (...) Suntem aici și pentru a-i provoca pe candidați. Trebuie să acționăm, pentru că altfel nu se face nimic", explică Sebastien, un activist citat de BFMTV.

Potrivit AFP, care îl citează pe purtătorul de cuvânt al organizatorilor, planificarea protestului ecologist între cele două tururi ale alegerilor prezidențiale franceze a fost decisă încă din ianuarie.

Acesta a promis că "blocajele şi acțiunile de ocupare a spațiului public se vor intensifica", dar a insistat că protestele sunt non-violente.

Vineri, Extinction Rebellion a blocat patru poduri din Londra, perturbând traficul rutier din capitala Marii Britanii cu ocazia unei acţiuni de protest similare, organizată pentru a trage un semnal de alarmă în privința urgentelor climatice.

Sâmbătă, în Franța au fost anunțate numeroase proteste, cele mai proeminente fiind cel al ecologiștilor, la Paris, și cele împotriva extremei drepte.

La Rennes, o manifestație a simpatizanților de extremă-stânga a fost interzisă de autorități.

În pofida interdicției, protestatarii s-au adunat în piața Sfânta Ana din oraș, unde jandarmii i-au dispersat cu gaze lacrimogene.

×
Subiecte în articol: proteste paris Extinction Rebellion
Parteneri
Firea și Burduja sunt noii candidați la Primăria Capitalei
x close