Antena 3 CNN Externe Proteste şi la Budapesta, faţă de proiectul Roşia Montană

Proteste şi la Budapesta, faţă de proiectul Roşia Montană

Proteste şi la Budapesta, faţă de proiectul Roşia Montană
Sursa foto: Foto: Agerpres
de M.Z.    |    23 Sep 2013   •   12:41
Câteva zeci de manifestanţi au participat la un marş la Budapesta, duminică după-amiază, pentru a protesta faţă de proiectul unei mine de aur la Roşia Montană, în vestul României, informează MTI, potrivit Mediafax.
 
Partidul de opoziţie LMP s-a alăturat manifestanţilor, care au plecat în marş către ambasada României. 
 
Aceasta este una dintre numeroasele demonstraţii care au avut loc în diverse oraşe din lume în semn de solidaritate cu protestatarii care manifestează în România timp de mai multe săptămâni, a declarat Robert Fidrich de la Prietenii Pământului Ungaria, care a organizat protestul. 
 
Demonstranţii au cerut Guvernului român să revoce o autorizaţie de mediu care ar permite exploatarea cu cianuri a zăcămintelor de la Roşia Montană şi să acţioneze în vederea înscrierii acestei zone pe lista patrimonului mondial al UNESCO, a declarat el. Ei au cerut, de asemenea, Uniunii Europene, să interzică exploatarea cu cianuri, a adăugat Fidrich.
 
Andras Schiffer, copreşedinte al LMP, i-a cerut premierului Viktor Orban să spună Parlamentului ce s-a făcut în ultimele luni pentru rezolvarea problemei. 

Peste 15.000 de oameni au ieşit din nou in stradă, în Capitală, duminică seara, pentru a protesta faţă de proiectul de exploatare minieră de la Rosia Montana. "Uniţi, salvăm Roşia Montană" este mesajul care-i uneşte pe protestatari şi care s-a auzit ore în şir pe străzile Capitalei pentru a 22-a seară consecutiv.

Proteste similare au avut loc în mai multe oraşe din ţară, printre care Alba-Iulia, Cluj-Napoca, Iaşi, Craiova, Suceava, Buzău, Constanţa, Timişoara, Sibiu, Târgu Mureş şi Braşov. 

De asemenea, au fost anunţate proteste şi la Budapesta, Londra, New York, Berlin, Amsterdam, Milano, Praga, Paris, Toronto, Viena şi Barcelona.
 
Din 1 septembrie, în centrul Capitalei şi în mai multe oraşe din ţară au loc zilnic proteste ale celor care se opun proiectului minier de la Roşia Montană. Protestele au început după ce Guvernul a aprobat, în 27 august, un proiect de lege care reglementează exploatarea minereurilor din perimetrul Roşia Montană, documentul fiind transmis Parlamentului spre adoptare.
 

×
Parteneri
Se bagă pensiile pe card! S-a aflat exact data la care se vor vira banii
x close