Antena 3 CNN Externe Proteste violente în mai multe oraşe din Turcia după accidentul minier de ieri seară. Coloana oficială a premierului Erdogan a fost atacată

Proteste violente în mai multe oraşe din Turcia după accidentul minier de ieri seară. Coloana oficială a premierului Erdogan a fost atacată

Proteste violente în mai multe oraşe din Turcia după accidentul minier de ieri seară. Coloana oficială a premierului Erdogan a fost atacată
14 Mai 2014   •   18:28

Confruntări violente cu forţele de ordine au izbucnit în mai multe oraşe din Turcia, pe fondul valului de nemulţumiri şi proteste, generat de accidentul minier petrecut ieri seară şi care s-a soldat cu moartea a 238 de ortaci. Surse oficiale susţin că cel puţin 120 de mineri sunt încă blocaţi în subteran.

În capitala Turciei, peste 1000 de studenţi au pornit în marş spre Ministerul Energiei, unde au aruncat cu pietre spre forţele de ordine. Poliţiştii au răspuns folosind gaze lacrimogene şi tunuri cu apă.

Proteste violente au avut loc şi în oraşul Soma, acolo unde rudele minerilor morţi şi-au dezlănţuit furia şi au început să scandeze lozinci împotriva premierul Erdogan, sosit şi el la locul tragediei. Coloana oficială a fost atacată, iar poliţiştii au reuşit cu greu să asigure un culoar de siguranţă pentru ieşirea demnitarilor din mijlocul mulţimii furibunde.


Manifestaţii similare au avut loc şi în Istanbul, oraşul unde mai multe sute de persoane s-au strâns în faţa sediului companiei, care are în proprietate exploatarea minieră din Soma. Protestatarii i-au acuzat pe conducătorii acestei companii că au sacrificat normele de siguranţă de dragul creşterii profitului.

"Această companie minieră se lăuda tot timpul cu succesul înregistrat. Acum vedem ce s-a întâmplat? Odată cu producerea acestei explozii ne-am dat seama că nu a fost luată nicio măsură de prevenţie, viaţa muncitorilor nu are nicio valoare, profitul fiind mai presus decât viaţa acestor amărâţi", a spus un protestatar pentru AP.

 

×
Parteneri
ANM anunţă temperaturi de vară: "Să ne bucurăm de acest weekend"
x close