Antena 3 CNN Externe Proteste violente în Turcia. Mii de kurzi s-au luptat cu forţele de ordine

Proteste violente în Turcia. Mii de kurzi s-au luptat cu forţele de ordine

Proteste violente în Turcia. Mii de kurzi s-au luptat cu forţele de ordine
Sursa foto: Foto: Mediafax/AFP
de M.Z.    |    27 Aug 2012   •   09:43

Mii de kurzi s-au bătut cu forţele de ordine în Turcia, incidentul denigrând de la un protest paşnic, care a luat amploare în scurt timp şi a provocat un val de violenţe pe străzile unui orăşel.

Protestul kurzilor a început după ce poliţia turcă a refuzat să le permită să organizeze o manifestaţie în sprijinul unui grup militant. Protestatarii au început să arunce cu pietre în autovehiculele blindate ale poliţiştilor. În scurt timp, forţele de ordine au ripostat cu gaze lacrimogene şi cu tunuri cu apă.

Cei mai mulţi dintre protestatri fac parte din Partidul Muncitorilor din Kurdistan, o organizaţie separatistă care luptă pentru independenţa teritorială a kurzilor în Turcia. Gruparea este considerată însă o organizaţie teroristă.

În ultimele luni, membrii Partidului Muncitorilor din Kurdistan au lansat din ce în ce mai multe atacuri asupra forţelor de securitate din Turcia.

Săptămâna trecută, militanţii kurzi au asaltat două baze militare. Atacurile au venit la doar câteva ore după ce oficialii guvernamentali au confirmat că trupele turceşti au omorât 16 kurzi într-o operaţiune de amploare.

Peste 40.000 de persoane şi-au pierdut viaţa în ultimii 28 de ani, în conflictul dintre Partidul Muncitorilor din Kurdistan şi autorităţile din Turcia.



×
Subiecte în articol: proteste proteste turcia kurzi morti turcia
Parteneri
Ion Iliescu și Petre Roman, audiați în Dosarul Mineriadei, după 34 de ani
x close