Antena 3 CNN Externe Proteste violente în Ucraina. Manifestanţii s-au bătut cu poliţia la Kiev

Proteste violente în Ucraina. Manifestanţii s-au bătut cu poliţia la Kiev

Proteste violente în Ucraina. Manifestanţii s-au bătut cu poliţia la Kiev
de M.T.    |    02 Dec 2013   •   08:29

Ucraina este la un pas de anarhie! Peste 100.000 de oameni au manifestat la Kiev, furioşi pe decizia oficialilor de a nu semna Acordul istoric de Asociere cu Uniunea Europeană.

Oamenii au preluat controlul asupra primăriei din Kiev şi cer demisia guvernului pe care îl acuză că a compromis viitorul ţării. Protestele au continuat cu bătăi în stradă, astfel că autorităţile au trimis tancuri şi transportatoare blindate în ajutorul scutierilor.

Centrul capitalei ucrainene a devenit câmp de luptă între protestatari şi forţele de ordine. Peste 100.000 de oameni au ieşit pe străzi ca să protesteze după ce preşedintele Ianukovici a refuzat să semneze Acordul de liber schimb cu Uniunea Europeană.

Forţele de ordine au încercat să-i împrăştie cu forţa pe protestatari. Oricine s-a aflat în calea lor a fost, pur şi simplu, călcat în picioare. Chiar şi protestatarii liniştiţi au fost atacaţi din senin de scutieri.

În timpul zilei, sute de manifestaţi au trecut de cordonul de poliţişti, pe care i-au împins cu un buldozer, au pătruns în Primăria din Kiev şi au preluat controlul clădirii.

La protest s-a aflat şi campionul mondial la box, Vitaly Klitschko, care a devenit liderul unui partid din opoziţie după retragerea din sport.

„Oameni buni, ascultaţi-mă! Vă vorbesc vouă, tuturor! Ascultaţi-mă, aceasta este o provocare! Lăsaţi pietrele, lăsaţi bâtele şi mergeţi la piaţa Maidan! Marşul are loc acolo. Ce se întâmplă aici este o provocare!”, le-a spus Klitschko manifestanţilor.


„Autorităţile care folosesc poliţia pentru a bate oamenii şi nu pentru a-i proteja ar trebui să demisioneze - guvernul, parlamentul şi preşedintele”, a afirmat Klitschko.

Protestele din Kiev au loc după ce magistraţii ucraineni au interzis până pe 7 ianuarie orice fel de manifestaţie în Piaţa Independenţei şi în alte puncte din capitală.

Peste 165 de oameni au fost răniţi, printre care şi fotojurnalişti de la New York Times şi AFP şi un cameraman al postului Euronews.



×
Subiecte în articol: Ucraina Kiev proteste violente incidente
Parteneri
Primul sondaj după ce Firea a intrat în cursa pentru Primăria Capitalei
x close