Antena 3 CNN Externe Proteste violente la Madrid. Zeci de oameni, răniţi în urma confruntărilor dintre manifestanţi şi poliţişti

Proteste violente la Madrid. Zeci de oameni, răniţi în urma confruntărilor dintre manifestanţi şi poliţişti

Proteste violente la Madrid. Zeci de oameni, răniţi în urma confruntărilor dintre manifestanţi şi poliţişti
Sursa foto: Foto: Agerpres
26 Sep 2012   •   07:27

Cel puţin 60 de oameni au fost răniţi la Madrid, intr-o nouă manifestaţie de protest a aşa-numiţilor "indignaţi", împotriva austerităţii. 27 dintre răniţi sunt poliţişti. Demonstranţii îşi propuneau să ocupe clădirea parlamentului spaniol, transformată într-o adevărată cetate, sub protecţia unor importante efective de poliţie.

Mii de oameni s-au îndreptat spre clădirea Congresului Deputaţilor, cu lozinci care denunţau "supunerea" parlamentului faţă de pieţele financiare. "Indignaţii" s-au mobilizat prin reţelele sociale.  "Democraţia este sechestrată iar noi o vom salva", afirma un manifest al organizatorilor. Primele incidente s-au produs când un grup de protestatari a încercat să forţeze barierele instalate de poliţie în jurul Congresului.

Poliţiştii au contraatacat cu bastoane de cauciuc şi au arestat mai mulţi demonstranţi. Cei mai furioşi dintre aceştia au aruncat cu pietre către forţele de ordine. Alţii încercau să rămână non-violenţi, într-o atmosferă foarte tensionată. Dar tulburările au continuat.

Spiritele s-au încins şi mai tare când poliţia a atacat, cu brutalitate, grupurile de manifestanţi, pentru a-i dispersa. Oamenii legii au deschis focul, cu gloanţe de cauciuc, împotriva tinerilor care refuzau să se retragă.

Zeci de răniţi sunt internaţi în spital şi cel puţin unul este în stare gravă. Protestele au loc cu câteva zile înainte de publicarea proiectului de buget pe anul viitor. Guvernul a anunţat, deja, noi economii severe, mai ales că ţinta deficitului bugetar pe acest an, de 4,5 la sută din produsul intern brut, a fost deja depăşită.



×
Subiecte în articol: Madrid
Parteneri
1,5 milioane de angajați români ar putea avea salarii mai mici, din iulie
x close