Antena 3 CNN Externe Proteste în Franța de 1 Mai. Manifestări violente la Paris | Poliția a reținut zeci de persoane

Proteste în Franța de 1 Mai. Manifestări violente la Paris | Poliția a reținut zeci de persoane

Mii de persoane s-au alăturat marșurilor de 1 Mai în toată Franța, în cadrul cărora au cerut majorări salariale și ca Emmanuel Macron să renunțe la planul său de a crește vârsta de pensionare.

Proteste în Franța de 1 Mai. Manifestări violente la Paris | Poliția a reținut zeci de persoane
Sursa foto: Getty Images & Hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    01 Mai 2022   •   23:42

Participanții la marș au purtat bannere pe care scria „Pensionarea înainte de artrită", „Pensionare la 60 de ani, înghețarea prețurilor" și „Macron, ieși afară".
Majoritatea protestelorau fost pașnice, dar au izbucnit violențe la Paris, unde poliția a făcut cel puțin 29 de arestări, a anunțat, pe Twitter, ministrul de interne Gerald Darmanin.

Poliția a tras cu gaze lacrimogene pentru a-i respinge pe protestatarii îmbrăcați în negru care au jefuit duminică spații comerciale din Paris.
Anarhiștii „Black Bloc" au jefuit un restaurant McDonald's din Place Leon Blum și au devastat mai multe agenții imobiliare, au spart geamurile și au dat foc la tomberoanele de gunoi.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Poliția a declarat că au fost atacați și pompierii, care încercau să stingă incendiile.

La marșul de la Paris a participat și liderul de extremă-stânga Jean-Luc Melenchon, care s-a clasat pe locul al treilea în primul tur al scrutinului prezidențial. El vrea să adune o uniune a stângii, în care să fie incluși și Verzii, pentru a domina parlamentul și a-l forța pe Macron într-o „coabitare" incomodă.

„Nu vom face nicio concesie în privința pensiilor", a declarat Melenchon înainte de începerea marșului.

Aproximativ 250 de mitinguri au fost organizate la Paris și în alte orașe, inclusiv Lille, Nantes, Toulouse și Marsilia. În capitală, sindicaliștilor li s-au alăturat personalități politice, majoritatea de stânga, și activiști pentru climă.

Costul vieții a fost principala temă în campania electorală prezidențială și se pare că va fi la fel de proeminentă înaintea alegerilor legislative din iunie, pe care partidul lui

Macron și aliații săi trebuie să le câștige pentru ca acesta să poată pune în aplicare strategiile sale, inclusiv creșterea vârstei de pensionare.

Macron a câștigat un nou mandat prezidențial de cinci ani după ce a învins-o pe contracandidata de extremă dreapta Marine Le Pen în turul doi al scrutinului de duminica trecută.

 

×
Subiecte în articol: proteste Franta paris
Parteneri
Crimă șocantă într-un bloc din Sectorul 2 al Bucureştiului
x close