Antena 3 CNN Externe PROTESTELE DIN TURCIA: Mii de manifestanţi sărbătoresc retragerea forţelor de ordine din Piaţa Taksim

PROTESTELE DIN TURCIA: Mii de manifestanţi sărbătoresc retragerea forţelor de ordine din Piaţa Taksim

PROTESTELE DIN TURCIA: Mii de manifestanţi sărbătoresc retragerea forţelor de ordine din Piaţa Taksim
Sursa foto: Foto: Agerpres/AP
02 Iun 2013   •   11:15
Mii de manifestanţi şi-au serbat victoria la Istanbul, în noaptea de sâmbătă spre duminică, după retragerea poliţiei din Piaţa Taksim, la ordinul premierului turc Recep Tayyip Erdogan, relatează AFP, conform Agerpres.
 
Confruntările de la Istanbul şi din în alte oraşe turce, care au izbucnit în urmă cu două zile, s-au soldat cu 79 de răniţi, între care 53 de civili şi 26 de poliţişti, a anunţat ministrul de interne, Muammer Guler, precizând că poliţia a arestat 939 de manifestanţi în cursul celor peste 90 de manifestaţii ce au avut loc în 48 de oraşe ale ţării. 
 
Mai multe organizaţii pentru apărarea drepturilor omului au denunţat violenţele poliţiei şi Amnesty International anunţat că s-au înregistrat doi morţi şi peste 1.000 de răniţi - cifre care nu au fost confirmate încă din sursa oficială. 
 
Ţările aliate occidentale, SUA şi Marea Britanie au lansat guvernului turc un apel la reţinere şi sute de persoane au manifestat sâmbătă seara, la New York, pentru a-şi exprima sprijinul faţă de protestatarii din Turcia. 
 
Confruntat cu una dintre cele mai importante mişcări de protest de la venirea la putere, în 2002, a partidului său - Partidul Justiţiei şi Dezvoltării /AKP/, premierul Erdogan a ordonat forţelor de ordine să se retragă sâmbătă după-amiază din piaţa Taksim din Istanbul şi din micul parc Gezi, a cărui distrugere anunţată a provocat declanşarea revoltei. 
 
Premierul turc Recep Tayyip Erdogan a admis că poliţia a acţionat în anumite cazuri într-un mod 'extrem' pentru a reprima manifestaţiile violente de la Istanbul împotriva politicii guvernului turc. Poliţia turcă a început să se retragă sâmbătă din Piaţa Taksim, îndepărtând baricadele şi permiţându-le zecilor de mii de protestatari să pătrundă în zonă, într-o aparentă încercare de a pune capăt tensiunilor ca urmare a celor două zile de proteste antiguvernamentale. 
 
Începând de vineri, această piaţă din centrul metropolei turce a fost ocupată de forţele de ordine care au interzis accesul protestatarilor şi i-au dispersat sistematic pe demonstranţi. 
 

×
Parteneri
Șeful Serviciului Secret din România, întâlnire de taină la Damasc
x close