Antena 3 CNN Externe Provincia irakiană Basra îşi doreşte autonomia

Provincia irakiană Basra îşi doreşte autonomia

Provincia irakiană Basra îşi doreşte autonomia
08 Dec 2008   •   11:56

Înaltul comitet electoral independent irakian a anunţat duminică strângerea de semnături, ca ultimă etapă înainte de organizarea unui referendum privind autonomia provinciei Basra, "plămânul economic" al Irakului, relatează AFP. În cazul în care acest referendum va fi organizat şi acceptat, va oferi acestei provincii meridionale bogate în petrol aceleaşi drepturi ca ale regiunii autonome a Kurdistanului irakian (nord), care controlează veniturile provenind de la depozitele de petrol de pe teritoriul său.
"Electorii, care susţin ideea unui referendum pentru formarea unei regiuni, trebuie să-şi depună personal semnătura, cu două documente de identitate, în 34 de centre, între 15 decembrie 2008 şi 14 ianuarie 2009", a anunţat într-un comunicat IHEC, instanţă care organizează şi controlează alegerile. Ideea a fost lansată de deputatul Wael Abdel Latif, fost ministru al Afacerilor privind provinciile şi fost guvernator al acestei provincii între 2003 şi 2004. Într-o primă etapă, el a reuşit să prezinte o petiţie ratificată de 2% din corpul electoral al provinciei.
În perioada următoare, el trebuie să obţină sprijinul a 10% din cei 1.409.393 de înscrişi, pentru ca IHEC să-şi dea acordul asupra organizării unui referendum. "Dacă după certificarea semnăturilor, 10% din corpul electoral se pronunţă în favoarea referendumului, acesta va avea loc în trei luni", subliniază Comisia electorală. "IHEC este cel care organizează referendumul şi rezultatele trebuie să fie pronunţate în 15 zile după consultarea populară. Pentru a fi valid, este necesară participarea a 50% dintre înscrişi", precizează comunicatul.
Constituţia irakiană oferă regiunii autonome puteri extinse în materie de guvernare, de administrare a finanţelor şi de organizare a forţelor de securitate.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: provincie Irak autonomie referendum
Parteneri
SUA au dislocat în România cel mai nou sistem antidronă
x close