Antena 3 CNN Externe Puigdemont cere eliberarea miniștrilor catalani arestați preventiv

Puigdemont cere eliberarea miniștrilor catalani arestați preventiv

Puigdemont cere eliberarea miniștrilor catalani arestați preventiv
Sursa foto: Foto: Agerpres.ro
02 Noi 2017   •   23:02

Fostul preşedinte al provinciei spaniole Catalonia, Carles Puigdemont, a cerut joi eliberarea celor opt foşti miniştri regionali arestaţi preventiv, informează AFP. 

Într-un mesaj transmis de televiziunea regională catalană, care a precizat că Puigdemont se află în continuare în Belgia, şeful executivului provincial dizolvat de guvernul Spaniei a declarat: "Ca preşedinte al guvernului legitim al Cataloniei, cer eliberarea consilierilor (miniştrilor - n. red.) şi a vicepreşedintelui Oriol Junqueras". 

Un judecător spaniol a dispus joi plasarea în arest preventiv a fostului vicepremier catalan Junqueras şi a şapte dintre miniştrii fostului executiv al provinciei. După ce Catalonia şi-a proclamat independenţa faţă de Spania, aceştia au fost acuzaţi de autorităţile de la Madrid de rebeliune, răzvrătire şi deturnare de fonduri. Acelaşi magistrat a decis judecarea în stare de libertate, pe o cauţiune de 50.000 de euro, a unui singur ministru catalan, Santi Vila, care a demisionat înaintea votării declaraţiei de independenţă şi a cerut atunci separatiştilor catalani să poarte un dialog cu guvernul spaniol. 

Ceilalţi membri ai executivului catalan destituit au părăsit Spania. Parchetul spaniol a cerut joi emiterea unor mandate europene de arestare pe numele lor şi transmiterea acestora către Belgia. Puigdemont a susţinut marţi, la Bruxelles, o conferinţă de presă în care a afirmat că va rămâne deocamdată acolo, pentru a nu ajunge să fie judecat în Spania, de o justiţie pe care el o consideră politizată.

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: eliberare ministri arest preventiv
Parteneri
Cătălin Cîrstoiu a anunţat că nu se retrage din cursă
x close