Antena 3 CNN Externe 103 puşcaşi marini, 27 de aviatori şi un comandant al Marinei SUA au fost concediaţi pe motiv că au refuzat vaccinarea

103 puşcaşi marini, 27 de aviatori şi un comandant al Marinei SUA au fost concediaţi pe motiv că au refuzat vaccinarea

Forţele Armate ale Statelor Unite anunţă primele măsuri disciplinare împotriva celor care refuză vaccinul: sunt 30.000 de oameni din 1,3 milioane de militari în serviciu.

103 puşcaşi marini, 27 de aviatori şi un comandant al Marinei SUA au fost concediaţi pe motiv că au refuzat vaccinarea
Sursa foto: Getty Images
de Alexandra Ionescu    |    17 Dec 2021   •   17:08

În Statele Unite, 103 puşcaşi marini au fost îndepărtaţi pentru că au refuzat vaccinul Covid-19. Ei se adaugă celor 27 de membri ai Forţelor Aeriene şi un comandant al Marinei, cu toţii demişi din acelaşi motiv. În schimb, Armata a emis scrisori de avertizare către 2.700 de soldaţi, a retras 6 persoane din funcţiile de conducere şi va începe disponibilizările începând cu ianuarie anul viitor.

Vaccinarea este refuzată de o minoritate din cei 1,3 milioane de militari activi. 98% dintre soldaţi au primit prima doză, dintre care 95% dintre puşcaşi marini, 97,5% din Forţele Aeriene.

La sfârşitul lunii august, secretarul Apărării, Lloyd Austin, a decis că vaccinul împotriva coronavirusului să fie obligatoriu pentru întreg personalul militar american, declarând că este o problemă critică pentru menţinerea unităţilor sănătoase şi pregătite să apere naţiunea.

De multe luni, autorităţile au avertizat că ar exista consecinţe pentru trupele care nu sunt pregătite să execute ordinele privind vaccinarea, dar abia în ultima săptămână cuvintele au fost însoţite de fapte. Nu este clar câţi militari ar putea fi concediaţi.

Unii dintre cei 30.000 care refuză vaccinul au obţinut aprobarea pentru scutiri temporare (cum ar fi sarcina, munca în locuri îndepărtate, unde vaccinurile sunt rare) sau permanente (de multe ori din motive religioase).

Dintre restul de 20.000, unii încă încearcă să obţină scutirea, în timp ce alţii - aproximativ 4.800 din forţele militare şi aeriene - pur şi simplu au refuzat, potrivit Mediafax.

×
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close