Antena 3 CNN Externe Puterea din Siria avertizează că rebelii ar putea folosi arme chimice

Puterea din Siria avertizează că rebelii ar putea folosi arme chimice

Puterea din Siria avertizează că rebelii ar putea folosi arme chimice
Sursa foto: Foto: Mediafax/AFP
08 Dec 2012   •   18:35

Puterea din Siria a avertizat împotriva unei utilizări de către rebeli a unor arme chimice în cadrul conflictului şi a repetat că trupele sale nu vor recurge la acest tip de armament împotriva poporului sirian, în scrisori adresate ONU, citate sâmbătă de presa oficială, relatează AFP.
   
"Ministerul Afacerilor Externe avertizează împotriva utilizării, de către grupuri de terorişti, a unor arme chimice împotriva poporului sirian. El deplânge inacţiunea comunităţii internaţionale în urma unei recente preluări a controlului, de către un grup terorist, asupra unei uzine private care fabrică clor toxic, la est de Alep" (nord), se arată în aceste scrisori.
   
Ministerul se referă la uzina siriano-saudită SYSACCO, care produce sodă caustică şi gaz clorhidric, asupra căreia, potrivit unor locuitori şi unei înregistrări video realizată de rebeli, membri ai jihadului din cadrul Frontului al-Nosra au preluat controlul săptămâna aceasta. Instalaţia se află în apropiere de localitatea Sfir, într-o regiune agricolă. În trecut, agricultorii au formulat numeroase plângeri, acuzând uzina de poluarea apei.
   
Miercuri, un grup de rebeli a postat online o înregistrare video în care apar bărbaţi purtând măşti de protecţie arătând sticle cu clorură de potasiu şi deversând, ulterior, acest produs într-un butoi în care se aflau doi iepuri care au murit.
   
În aceste scrisori adresate Consiliului de Securitate al ONU şi secretarului general al organizaţiei Ban Ki-moon, Damascul reafirmă că "nu va utiliza niciodată arme chimice, dacă există, deoarece îşi apără poporul de terorismul susţinut de ţări cunoscute, cu Statele Unite în frunte".
   
Comunitatea internaţională şi-a multiplicat în ultima perioadă avertismentele adresate preşedintelui sirian Bashar al-Assad pe care îl îndemană să nu recurgă la armament chimic. Oficiali americani au declarat sub protecţia anonimatului că armata a încărcat gaz sarin în bombe destinate lansării din avion.
   
Ban Ki-moon a apreciat că recurgerea la acest tip de armament ar fi o "crimă scandaloasă".
   
George Sabra, liderul Consiliului Naţional Sirian (CNS), principala formaţiune din cadrul Coaliţiei opoziţiei a reclamat vineri "acte şi nu doar vorbe", în special în faţa unei ameninţări, în opinia sa, cu arme chimice la adresa "securităţii mondiale".
   
Regimul sirian a oferit deja asigurări că nu va utiliza niciodată, "dacă există", armament chimic împotriva poporului. Totuşi, Moscova, marele său aliat, a recunsocut în mod implicit existenţa acestuia, afirmând că s-ar afla "sub un control strict".
   
Siria se confruntă de 20 de luni cu un conflict devastator, declanşat de o revoltă populară care s-a militarizat, în decursul timpului, în faţa unei reprimări din partea regimului. Peste 42.000 de persoane au fost ucise în această perioadă, potrivit unei organizaţii nonguvernamentale (ONG) siriene.

×
Parteneri
SUA au dislocat în România cel mai nou sistem antidronă
x close