Antena 3 CNN Externe Putin a transferat planificarea războiului de la Serviciul Secret la Serviciul de informații militare

Putin a transferat planificarea războiului de la Serviciul Secret la Serviciul de informații militare

Potrivit jurnaliștilor de investigație, Kremlinul a pus serviciile de informații militare ale GRU să se ocupe de operațiunile de informații din Ucraina, în locul Direcției a cincea a FSB.

Putin a transferat planificarea războiului de la Serviciul Secret la Serviciul de informații militare
Sursa foto: hepta
de Alexandra Ionescu    |    10 Mai 2022   •   19:50

Președintele rus Vladimir Putin a privat Serviciul Federal de Securitate al Rusiei de orice rol în informațiile și planificarea războiului în Ucraina. El a transferat aceste funcții primului șef adjunct al Direcției principale de informații a Ministerului rus al Apărării, Vladimir Alekseev .

Autoritățile britanice și ale Uniunii Europene îl acuză pe Alekseev că a pregătit și implementat operațiunea de otrăvire a familiei Skripal din Salisbury în 2018. De asemenea, guvernul SUA a impus sancțiuni împotriva lui Alekseev din cauza implicării sale în atacuri cibernetice asupra Partidului Democrat al SUA și a implicării în alegerile prezidențiale din SUA din 2016.

Ca una dintre dovezi, jurnaliştii citează materialul presei de la Kremlin „Tsargrad TV”, care îi prezenta pe principalii comandanţi ai aşa-numitei „operaţiuni speciale” din Ucraina.

Pe lângă generalul Alexander Dvornikov, comandanții districtelor militare și formațiunilor mari, propagandiștii de la Kremlin l-au identificat separat pe Alekseev ca responsabil pentru informațiile așa-numitei „operațiuni militare speciale” din Ucraina.

Jurnaliștii de investigație explică că o astfel de acoperire publică are scopul de a îndepărta FSB de la putere, în primul rând pe șeful Direcției a cincea, Serghei Beseda, de orice rol în război. Potrivit acestora, lipsa sprijinului popular pentru ocupație (cum s-a promis în rapoartele către Putin) și accesul spionilor occidentali la planurile rusești în perioada premergătoare invaziei au stricat poziția serviciilor speciale în ochii lui Putin.

Alekseev se deosebește de alți comandanți ruși prin faptul că provine din forțele militare speciale - a 14-a direcție a GRU MO. Acestea sunt forțe speciale destul de simple și brutale, care nu desfășoară „operațiuni speciale sofisticate”.

Alekseev a fost implicat personal în operațiunile militare ale armatei ruse în Siria și Donbass (până la invazia pe scară largă din 24 februarie 2022). Colegii îl descriu ca fiind încrezător în sine și predispus la cruzime.

Separat, anchetatorii au remarcat că Beseda a fost aruncat mai întâi în spatele gratiilor în centrul de arest preventiv Lefortovo, unde pe vremea lui Stalin erau ținuți toți cei care cădeau din favoarea Kremlinului. Dar apoi a fost prezentat public la înmormântarea unui general și a fost numit „președinte interimar al Direcției a cincea a FSB”.

La începutul lunii martie, Putin l-a plasat în arest la domiciliu pe Beseda , care era responsabil de operațiunile subversive din țările fostei URSS. Jurnaliştii au spus că Putin a fost dezamăgit de informaţia de proastă calitate a FSB, în special de promisiunile că ucrainenii se vor bucura în masă de ocupaţia rusă.

Beseda a fost aruncat în celulele subterane ale centrului de arest preventiv Lefortovo - în aceeași clădire în care lucra, potrivit Pravda.

×
Subiecte în articol: Rusia Război Ucraina FSB Kremlin
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close