Antena 3 CNN Externe Putin: Americanii l-au blocat pe Snowden în Rusia, au intimidat celelalte ţări

Putin: Americanii l-au blocat pe Snowden în Rusia, au intimidat celelalte ţări

Putin: Americanii l-au blocat pe Snowden în Rusia, au intimidat celelalte ţări
Sursa foto: Foto: Intact Images/EPA
de M.T.    |    15 Iul 2013   •   20:40

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a acuzat, luni, Statele Unite ale Americii că l-au blocat pe Edward Snowden în Rusia şi a dat asigurări că fostul consultant al Agenţiei de Securitate Naţională (NSA) a SUA va părăsi Moscova imediat ce va putea, relatează AFP, citată de Agerpres.

„El a sosit pe teritoriul nostru fără invitaţie. N-avea intenţia să vină la noi. Era în tranzit către alte ţări'', a declarat Putin.

„Când prezenţa sa în avion a fost dezvăluită, partenerii noştri americani au blocat de facto continuarea călătoriei sale'', a continuat preşedintele rus.

„Americanii au intimidat toate celelalte ţări, nimeni nu mai vrea să-l primească. Ei l-au blocat de fapt pe teritoriul nostru'', a adăugat Putin, care a avut şi puterea de a glumi: „Ne-au făcut un cadou frumos de Crăciun''.

Snowden, blocat pe aeroportul moscovit Şeremetievo, unde a sosit pe 23 iunie venind din Hong Kong, şi-a făcut cunoscută vinerea trecută intenţia de a cere azil politic din partea Rusiei, aşteptând posibilitatea să plece în America Latină, unde Venezuela, Bolivia şi Nicaragua şi-au declarat disponibilitatea de a-l primi.

„Din momentul în care va avea posibilitatea, el o va face, fără îndoială'', a explicat liderul de la Kremlin.

În urmă cu două săptămâni, americanul a cerut azil politic în 21 de ţări, inclusiv Rusia, dar a revenit asupra cererii sale pe lângă Moscova, după ce Putin i-a pus drept condiţie să înceteze dezvăluirile despre programul de supraveghere electronică.

Vineri, Snowden a cerut din nou azil în Rusia, în cadrul unei întâlniri în zona de tranzit de pe aeroport cu 13 personalităţi ruse, inclusiv avocaţi şi apărători ai drepturilor omului.

Nici o cerere oficială nu le-a parvenit însă luni autorităţilor ruse.

„Noi i-am spus că avem relaţii cu SUA şi nu vrem să le prejudiciem. El a zis nu'', a explicat Putin presei.

„El a spus că vreau să-şi continue activitatea şi să lupte pentru drepturile omului. Noi i-am răspuns că acest lucru se va face fără noi. Noi avem alte lupte de dus' '', a conchis preşedintele rus.

×
Parteneri
Geoană: Să facem o petiţie zdravănă către noul Congres american
x close