Antena 3 CNN Externe S-a încheiat întâlnirea Biden - Putin de la Geneva. Discuția a durat mai puțin decât era planificat. Urmează conferințele de presă separate

S-a încheiat întâlnirea Biden - Putin de la Geneva. Discuția a durat mai puțin decât era planificat. Urmează conferințele de presă separate

Joe Biden și Vladimir Putin discută, miercuri după amiază, dosarele importante care afectează relațiile dintre cele două mari puteri și climatul politic mondial. Dialogul celor doi șefi de stat are loc la Villa La Grange, situată pe malul lacului Geneva.

S-a încheiat întâlnirea Biden - Putin de la Geneva. Discuția a durat mai puțin decât era planificat. Urmează conferințele de presă separate
Sursa foto: cnn.com
de Alexandra Ionescu    |    16 Iun 2021   •   15:00

[GAL layout="5"]Update 18.30: A doua parte a întâlnirii s-a încheiat

A doua parte a întâlnirii Biden - Putin s-a încheiat mai repede, după aproximativ două ore de discuții în format lărgit și a fost marcată de O atmosferă diferită, comparativ cu prima parte care a avut loc în formulă restrânsă, notează CNN.

Biden a stat de cealaltă parte a mesei, în raport cu Putin, și a fost flancat de consilierul pentru Securitate Națională, Jake Sullivan și de secretarul de stat american, Anthony Blinken.

Spre deosebire de prima parte a întâlnirii, care a durat 93 de minute, și în care s-a folosit traducerea consecutivă, la partea extinsă a dialogului liderii au purtat căști pentru traducere simultană și au avut microfoane, pentru un tempo mai rapid al dialogului, menționează CNN.

Sursa citată menționează că președintele american a venit la discuții cu listă de subiecte enumerate pe puncte. 

Părțile au avut spații rezervate pentru delegațiile lor, unde s-au putut retrage în timpul pauzei de 45 de minute dintre cele două runde de discuții.

Spațiile pentru delegații au beneficiat de răcoritoare dar nu există planuri pentru ca Biden și Putin să ia masa împreună.

Update 16.30: Prima parte a întâlnirii Biden - Putin s-a încheiat

Prima rundă de dialog între președinții american și rus s-a încheiat după 93 de minute.

Durata a depășit intervalul de o oră și 20 de minute, planificat inițial pentru această parte a întâlnirii.

Discuțiile au început la ora 13.44 (14.44, ora României) și s-au încheiat la 15.17 (ora 16.17 în România).

În prezent se desfășoară partea a doua, mai amplă, a dialogului celor doi lideri.

Update 16.00: SUA și Rusia, "două mari puteri", spune Joe Biden

În debutul întâlnirii cu omologul rus Vladimir Putin, președintele SUA, Joe Biden a numit Statele Unite și Rusia "două mari puteri".

Este o "promovare" notabilă a Rusiei în discursul liderului de la Casa Albă și are, probabil, legătură cu demersul lui Biden de a crea o relație mai stabilă cu Moscova, estimează CNN.

În trecut, SUA au încercat să minimalizeze rolul Rusiei pe scena globală. Fostul președinte Barack Obama a numit la un moment dat Rusia "putere regională", după invazia din Ucraina.

CNN precizează că remarcile lui Biden din timpul ședinței foto au fost acoperite de zgomotul făcut de echipele corespondenților de presă.

Spusele lui Putin s-au auzit mai bine, menționează sursa citată.

Înainte de a încheia dialogul de față cu presa, Vladimir Putin și-a exprimat speranța că întâlnirea va fi "productivă".

"Vă mulțumesc, domnule președinte, pentru inițiativa acestei întâlniri. Știu că ați făcut o călătorie foarte lungă și aveți mult de lucru. Totuși, între SUA și Rusia s-au acumulat multe probleme care necesită o întâlnire la cel mai înalt nivel și am încredere că întâlnirea noastră va fi productivă", spune președintele rus.

"După cum am spus și afară: întotdeauna e bine să ne întâlnim față în față", a replicat Joe Biden.

Update 15:00: "A fost o călătorie lungă, şi avem mult de lucru", a spus Putin

Putin i-a mulțumit omologului său pentru "inițiativa acestei întâlniri".

“Întotdeauna este mai bine să ne vedem față în față”, a spus Joe Biden la debutul ședinței.

În replică, Vladimir Putin a declarat că se așteaptă ca această primă întâlnire a celor doi șefi de stat “să fie productivă”

Biden a zâmbit o dată în timpul discursului lui Putin, dar ambii președinți aveau expresii hotărâte pe chip. Cei doi nu s-au uitat unul la altul, iar Putin s-a tot uitat în jos. 

Vladimir Putin a ajuns la Villa La Grange înaintea lui Joe Biden, iar la întrevederea din interiorul vilei, Putin stă în partea dreaptă în timpul discuțiilor. Jurnaliștii ruși scriu că în limbajul protocolar, asta înseamnă că gazda summitului este Rusia. 

Update 14.30: Cei doi preşedinţi au ieşit în faţa presei înainte de discuţii

Președintele american a sosit şi el la vila La Grange. Apoi a ieșit împreună cu Putin și cu președintele Elveției, și au dat mâna pentru o fotografie de protocol.

Parmelin le-a urat celor doi lideri să aibă "un dialog productiv".

În numele guvernului elveţian, vreau să vă urez bun veni în Geneva, oraşul păcii. Este o onoare şi o plăcere pentru Elveţia să vă găzduiască aici pentru summit şi, în conformitate cu tradiţia sa de promovare a dialogului şi înţelegerii mutuale. Vă doresc un dialog fructuos în interesul celor două ţări şi al lumii”, a spus Parmelin în limba franceză.

Unul dintre reporterii de afară a adresat o întrebare legată de Navalnîi, Putin s-a făcut că nu aude, iar Biden a zâmbit larg. 

Putin şi Biden şi-au dat mâinile înainte să intre în vilă.

Ştire iniţială:

Avionul preşedintelui Vladimir Putin a aterizat în Geneva.

Înainte de asta, nava aeriană a lui Vladimir Putin a fost întâmpinată de două avioane militare americane în spațiul aerian al României, în calea sa spre Geneva.

Separat, preşedintele Elveţiei, Guy Parmelin a ajuns la Villa La Grange, unde va avea loc întâlnirea celor doi lideri. 

Parmelin îi va primi pe Biden şi Putin şi vor face o poză împreună.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dimitry Peskov a spus că preşedintele Vladimir Putin este într-o dispoziţie constructivă şi abia aşteaptă să se întâlnească cu omologul său Joe Biden.

"Avem multe lucruri de discutat, aşa că Preşedintele Putin vine dornic să pună întrebări şi să găsească souţii", a spus Peskov.

Cu puţine clipe înainte de sosirea lui Putin la Geneva, Peskov a spus că discuţiile vor fi dure şi vor atinge stabilitatea strategică şi relaţiile bilaterale. 

Din delegația rusă fac parte consilierul prezidențial Iuri Ușakov, ministrul de externe Sergei Lavrov, purtătorul de cuvânt al președintelui rus Dmitri Peskov, ambasadorul Federației Ruse în SUA Anatoli Antonov, șeful Statului Major General al Forțelor Armate al Federației Ruse Valeri Gerasimov și viceministrul de externe Serghei Ryabkov.

Întâlnirea dintre Joe Biden și Vladimir Putin are o acoperire mediatică internațională, fiind prezenți peste 3.000 de reprezentanți ai mass-media. Securitate în timpul summitului este asigurată de aproximativ 3.500 de membri ai forțelor de securitate de Elveția, precum poliție cantonală, poliție federală și membri ai armatei.

×
Subiecte în articol: biden intalnire geneva summit
Parteneri
Mircea Badea a dezvăluit cine este modelul său în viaţă
x close