Antena 3 CNN Externe Putin: "Ianukovici nu mai are niciun viitor politic, l-am ajutat din raţiuni umanitare"

Putin: "Ianukovici nu mai are niciun viitor politic, l-am ajutat din raţiuni umanitare"

Putin: "Ianukovici nu mai are niciun viitor politic, l-am ajutat din raţiuni umanitare"
04 Mar 2014   •   16:05

Preşedintele Federaţiei Rusie, Vladimir Putin, a catalogat situaţia din Ucraina ca fiind un act neconstituţional şi o lovitură de stat. De asemenea, liderul de la Kremlin nu recunoaşte noul regim interimar de la Kiev şi susţine că singurul preşedinte legitim al Ucrainei este Victor Ianukovici.

Putin susţine că există trei variante de a schimba un şef din fruntea statului: moartea preşedintelui, cererea de demisie sau procedura de impeachment (o procedură greoaie, care implică aducerea în faţa instanţei).

"Ianukovici a acceptat să predea puterea şi s-a angajat să nu aplice forţa. Acesta nu dat niciun ordin care să provoace vărsările de sânge. Mai mult, el a ordonat retragerea forţelor de ordine din centrul Kievului. Îşi cedase mai toate atribuţiile, eu i-am zis că nu mai avea nicio şansă să fie reales. Atunci de ce s-a recurs la acea modalitate neconstituțională de a prelua puterea? Toate aceste schimbări radicale au provocat tensiunile puternice din estul Ucrainei", a declarat Putin.

În prima sa intervenţie publică pe tema situaţiei din Ucraina de la fuga lui Ianukovici, preşedintele rus spune că Ucraina are nevoie de un nou suflu politic, de o schimbare radicală a puterii, de oameni noi în fruntea Ucrainei.

"Ianukovici nu mai are niciun viitor politic. Ştie şi el asta şi i-am spus deja acest lucru. L-am ajutat din raţiuni umanitare. Moartea este cea mai uşoară cale de a elimina preşedintele legitim de la putere. Dacă el ar fi rămas în ţară, ar fi fost cu siguranţă ucis. Totul a început de la faptul că el nu a semnat Acordul de Asociere cu UE, dar el nu a refuzat semnarea. El a zis că, după ce a analizat interesul naţional, acel Acord era în detrimentul Ucrainei să o facă. Nu a refuzat, a zis ca mai are nevoie de timp. După care, ştiţi şi voi, s-a declanşat valul de proteste violente", a precizat Putin.

×
Parteneri
Hidroelectrica anunţă perioada în care românii pot transmite indexul în aprilie
x close