Antena 3 CNN Externe Putin, discurs de zece minute la parada de 45 de minute de Ziua Victoriei: "Împotriva patriei noastre a fost dezlănțuit un adevărat război" | Oficial ucrainean: "Parada ucigaşilor!"

Putin, discurs de zece minute la parada de 45 de minute de Ziua Victoriei: "Împotriva patriei noastre a fost dezlănțuit un adevărat război" | Oficial ucrainean: "Parada ucigaşilor!"

Ceremoniile organizate de Ziua Victoriei la Moscova au început în jurul orei 10 dimineața iar discursul lui Vladimir Putin a urmat la scurt timp după acest moment.

de Adrian Iclozan    |    09 Mai 2023   •   10:24

Imagini difuzate de Antena 3 CNN au arătat cum drapelul Uniunii Sovietice, roșu, cu secera și ciocanul, a fost purtat de militari, alături de drapelul Federației Ruse.

Președintele rus a declarat în mai multe întâlniri oficiale, inclusiv cu lideri din Occident, că destrămarea Uniunii Sovietice în 1991 a fost "cea mai mare catastrofă geopolitică" a secolului XX.

Acțiunile întreprinse de-a lungul timpului de liderul de la Kremlin, inclusiv declanșarea invaziei în Ucraina, par să fie subordonate acestei viziuni, menite să readucă Moscova și aliații săi în poziția de oponent de aceeași categorie al SUA, la fel ca pe vremea Războiului Rece.

Citește și: Incendiu de proporții în Kiev, după ultimul val de bombardamente rusești cu rachete în Ucraina

Liderul rus și-a început discursul la scurt timp după startul ceremoniilor. A fost un discurs scurt, de circa 10 minute.

Parada militară, în sine, cu tot cu defilarea rachetelor cu capabilități nucleare, nu a durat mai mult de 45 de minute, notează Antena 3 CNN.

Așa cum presa internațională a scris anterior, aviația militară rusă nu a participat la evenimentele de Ziua Victoriei.

Cele mai importante pasaje din discursul președintelui rus, în continuare:

  • Un adevărat război a fost dezlănțuit împotriva patriei noastre
  • Am respins terorismul internațional și (...) îi vom apăra pe locuitorii din Donbas și ne vom asigura propria securitate
  • Rusia nu are națiuni neprietenoase în vest sau în est
  • Ca majoritatea celor de pe această planetă, dorim să vedem viitorul pașnic, liber și stabil
  • Credem că orice ideologie a supremației este, prin natura sa, respingătoare, criminală și mortală
  • Poporul ucrainean a devenit ostatic al unei lovituri de stat care a dus la un regim criminal condus de stăpânii săi occidentali
  • Poporul ucrainean devenit un pion pentru planurile lor crude și egoiste
  • Astăzi, participanții la operațiunea militară specială sunt soldați profesioniști, precum și cei care au ajuns în rândurile armatei în cadrul mobilizării parțiale (...) Vă urez bun venit, prieteni!
  • Vă salut pe toți cei care luptați pentru Rusia pe front
  • Tuturor celor care se află acum la datorie, eroii înaintașilor noștri ne-au dovedit în timpul Marelui Război pentru Apărarea Patriei că nu există nimic mai puternic și mai puternic decât unitatea noastră
  • Memoria apărătorilor patriei este sacră în inimile noastre. Îi onorăm pe membrii rezistenței care au luptat împotriva naziștilor, pe soldații armatelor aliate ale SUA, Marii Britanii și ale altor țări.
  • Ne amintim și onorăm memoria soldaților chinezi în lupta lor împotriva militarismului japonezi
  • Sunt convins că experiența solidarității și a parteneriatului din zilele luptei împotriva unei amenințări comune reprezintă moștenirea noastră și o bază (...) pe calea noastră spre o lume multipolară, bazată pe încredere și securitate indivizibilă, pe oportunități egale pentru o dezvoltare unică și liberă pentru toate națiunile din lume
  • Nu există nimic în lume mai puternic decât dragostea noastră pentru Patria Mamă
  • Pentru Rusia, pentru bravele noastre forțe armate, pentru victorie - Ura!

Pe parcursul discursului său, președintele rus a cerut un moment de reculegere în memoria celor care au murit în timpul a ceea ce istoria oficială la Moscova numește "Marelui Război pentru Apărarea Patriei.

La finalul discursului au fost trase salve de tun. 

Putin și reprezentanți ai statelor din CSI - Comunitatea Statelor Independente, creată de Rusia după disoluția URSS - au depus flori la Mormântul Soldatului Necunoscut.

Parada de la Moscova s-a desfășurat la câteva ore după un atac masiv, cu zeci de rachete de croazieră, lansat de Rusia asupra Ucrainei.

Antena 3 CNN semnala, cu puțin timp înainte de începerea manifestărilor din capitala rusă, că un incendiu puternic se manifesta într-o zonă rezidențială din Kiev, în urma bombardamentelor rusești.

Consilier al lui Zelenski: "Parada ucigașilor"

Evenimentele de la Moscova și bombardamentul din Ucraina au fost comentate pe Twitter de Mihailo Podoliak, consilier de rang înalt al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski.

"Minciuni, o paradă și... Putin cu complici și observatori la tribunele ipocriziei... Înainte de "parada ucigașilor" de la Kremlin, Rusia a tras, azi-noapte, 25 de rachete de croazieră (dintre care 15 spre Kiev) asupra unor orașe ucrainene pașnice. Într-o încercare malefică de a 'elibera' civilii de viață, de libertate și de casele lor", a scris Podoliak pe Twitter.

×
Subiecte în articol: Vladimir Putin parada Moscova discurs
Parteneri
"Paul de România", arestat preventiv după ce a fost prins în Malta
x close