Antena 3 CNN Externe Regimul Putin îi pune piedici lui Aleksei Navalnîi chiar și la groapă. Pompele funebre au refuzat să transporte sicriul, în timp ce tensiunea crește la Moscova

Regimul Putin îi pune piedici lui Aleksei Navalnîi chiar și la groapă. Pompele funebre au refuzat să transporte sicriul, în timp ce tensiunea crește la Moscova

Apropiații disidentului rus Aleksei Navalnîi s-au confruntat cu dificultăți majore, chiar înainte de înmormântarea programată la Moscova.

de Claudiu Ştefan    |    Adrian Iclozan    |    01 Mar 2024   •   10:45

Evenimentul a fost anunțat pentru ora locală 14 (ora 13 în România).

Kira Yarmiș, purtătoarea de cuvânt a politicianului, a declarat că nu au reușit să găsească un dric pentru a duce la biserică trupul neînsuflețit.

"Persoane necunoscute sună la pompele funebre și le amenință dacă acceptă să ia corpul lui Aleksei", a spus Yarmiș.

Leonid Volkov, fostul șef de cabinet al lui Navalnîi, a declarat, la rândul lui, că este îngrijorat de ceea ce s-ar putea întâmpla în timpul ceremoniei funerare de Moscova.

"Sincer, nu știu dacă (autoritățile) le vor permite oamenilor să-și ia rămas bun de la Aleksei", a anticipat el.

Regimul din Rusia a arestat sute de persoane care au încercat să-l comemoreze pe Aleksei Navalnîi

În martie 2015, mii de oameni s-au aliniat pe străzi pentru a aduce un ultim omagiu politicianului de opoziție Boris Nemțov, ucis prin împușcare chiar lângă Kremlin.

Însă este puțin probabil ca o manifestare publică similară să fie permisă acum de regimul lui Putin, notează BBC.

În ultimii ani, autoritățile ruse au reprimat orice acțiune care ar putea fi interpretată drept o critică sau o contestare la adresa regimului.

Până în prezent, încercările de comemorare a lui Navalnîi au fost reprimate dur de autorități, care au arestat sute de persoane.

Navalnîi a murit pe 16 februarie în colonia penitenciară "Lupul polar" din regiunea arctică, unde ispășea pedepse cumulate de zeci de ani de închisoare, ultima, pronunțată anul trecut pentru "extremism".

Familia și apropiații politicianului spun că acesta a fost ucis din ordinul lui Vladimir Putin.

Kremlinul a negat orice implicare.

Înmormântarea lui Navalnîi crește tensiunea la Moscova

Înmormântarea de vineri are loc periferia capitalei ruse. Slujba de pomenire a fost anunțată pentru ora 14 (ora 13 în România), la Biserica Icoanei Maicii Domnului.

Înhumare va avea loc apoi la cimitirul Borisovskoe, situat din apropiere, la ora locală 16.

Slujba de înmormântare ar urma să fie transmisă online pe canalul YouTube al lui Navalnîi iar echipa acestuia a distribuit listă de locuri din străinătate în Seul, Roma, Montreal și Stockholm, unde oamenii pot participa virtual la evenimentul de vineri.

Imagini distribuite pe rețelele de socializare arătau, cu o zi înainte de ceremonie, o prezență intensă a poliției și bariere urmau să fie instalate atât în apropierea bisericii unde va avea loc serviciul religios, cât și la cimitir.

Canalul Telegram RusNews a relatat că "au fost instalate camere de supraveghere pe fiecare stâlp de iluminat public" din jurul cimitirului.

Autoritățile ruse, pregătite să reprime orice protest la înmormântarea lui Navalnîi

"Pentru că autoritățile se așteaptă la destul de mulți participanți, măsurile de securitate au început să fie luate încă de acum două zile. Mai exact, poliția și-a sporit patrulele în zona cimitirului, iar toți cei care intră în cimitir sunt legitimați și percheziționați, sub pretextul prevenirii unei acțiuni de natură teroristă.

De asemenea, pe stâlpii din fața cimitirului există camere de supraveghere care surprind orice mișcare. Trebuie reamintit că susținătorii lui Navalnei sunt considerați de către regimul Putin drept 'extremiști, sprijiniți de Statele Unite ale Americii'.

Așadar, autoritățile ruse vor fi cu ochi în patru astăzi, indiferent de numărul participanților la înmormântare, pentru a reprima orice formă de protest și pentru a reține orice persoană care s-ar gândi că e oportun să strige sau să afișeze mesaje anti-Kremlin.

Această temere a fost exprimată și de văduva lui Navalnîi, care a spus că nu este sigură dacă participanții la înmormântare vor mai ajunge acasă sau vor fi arestați", a relatat Claudiu Ștefan, redactor Externe Antena 3 CNN.

Nu este clar câte persoane vor participa la funeraliile de vineri de la Moscova și nu se știe, în mod exact, cine din familie va fi prezent la biserică și la cimitir, cu excepția mamei lui Navalnîi, Liudmila.

Participanții la înmormântarea lui Navalnîi, sfătuiți să nu aibă la ei fotografia politicianului mort

Copiii lui Navalnîi, Daria, de 23 de ani, și Zakhar, de 15 ani, trăiesc în străinătate. Văduva sa, Iulia, a participat în ultimele săptămâni, la evenimente în Uniunea Europeană și se presupune că riscă arestarea dacă se va întoarce în țară.

În acest context, BBC relatează că First Department - un grup de avocați și apărători ai drepturilor omului - a distribuit pe rețelele de socializare sfaturi pentru potențialii participanți la înmormântarea lui Aleksei Navalnîi.

Sfaturile avertizează în legătură cu posibila prezență a unor provocatori și îi îndeamnă pe oameni să rămână vigilenți.

"Nu pot fi excluse reținerile după ceremonie. Rămâneți sub radarul forțelor de securitate: nu folosiți transportul public și nu solicitați documente în zilele de după înmormântare", sunt câteva dintre aceste sfaturi.

Participanții au fost, de asemenea, îndemnați să nu aibă asupra lor nicio fotografie lui Navalnîi sau simbolul Fundației Anticorupție, fondată de politician, și care a fost declarată "extremistă" și interzisă de către autoritățile ruse.

×
Parteneri
România nu are bani să îşi trimită sportivii la Olimpiadă
x close