Antena 3 CNN Externe Putin sărbătorește pe stadion un an de teroare în Ucraina | Radu Tudor: "Rusia, Coreea de Nord numărul 2"

Putin sărbătorește pe stadion un an de teroare în Ucraina | Radu Tudor: "Rusia, Coreea de Nord numărul 2"

Cu două zile înaintea împlinirii unui an de la războiul pe care l-a declanșat în Ucraina, Vladimir Putin și-a pregătit minuțios o nouă apariție publică.

de Redacția Antena 3 CNN    |    22 Feb 2023   •   12:49

De astă dată, este vorba despre un concert pe stadion, planificat să înceapă la ora 13, ora României.

Deși nu va cânta, Putin va fi aici figura centrală, la o zi după discursul maraton de două ore, în care a acuzat Occidentul că ar fi la originea conflictului armat între Moscova și Kiev și a dat semne clare că războiul va continua. 

Pentru a se asigura că evenimentul de pe stadion arată precum o mare manifestație de susținere a liderului rus, oamenii Kremlinului au recurs la două metode: aducerea forțată a angajaților din instituțiile de stat și a studenților pe stadionul Lujniki din capitala rusă și plata altor cetățeni care, în mod obișnuit, ar trebui să dea bani, ei înșiși, pentru a intra la concert.

Antena 3 CNN a relatat că plata pe cap de participant se ridică la 500 de ruble, echivalentul a aproximativ 31 de lei. Există și un cod vestimentar obligatoriu, potrivit sursei citate: participanții nu au voie în haine ale căror culori amintesc de steagul Ucrainei, adică galben și albastru.

Citește și: Joe Biden: "Sunt mândru să fiu alături de Maia Sandu și de poporul său" 

Ceva mai îngrijorător pentru martorii prezenței pe stadion a președintelui rus este că vor trebui să se legitimeze cu actul de identitate și să-și lase organizatorilor toate datele de identificare: numele, prenumele, data și locul nașterii, seria și numărul documentului de identitate, precum și data eliberării acestuia.

Stadionul Lujniki este cel mai mare din Rusia, având 81 de mii de locuri și a fost folosit și anul trecut pentru un eveniment similar, când au fost marcați opt ani de la anexarea Peninsulei Crimeea.

Radu Tudor: "Rusia devine a doua Coree de Nord"

"Vladimir Putin a ajuns la fața la faza 'Sus plăcuța, jos plăcuța'! Noi, cei care am trăit anii '80 și am fost duși pe stadioane în mod forțat să îl aplaudăm pe Nicolae Ceaușescu, știm cât de prefabricate și cât de false sunt aceste mitinguri. 

De altfel, imaginile de la mitingul de anul trecut au viralizat platforma Twitter, pentru că o bună parte dintre participanți au aruncat steagurile Rusiei pe jos și au părăsit locația discursului lui Putin cu mult înainte ca acesta să se termine.

Drept pentru care ceea ce se întâmplă astăzi este o repetiție: oameni din instituțiile de stat, aduși cu forța, care, evident, nu sunt în mare măsură convinși de ceea ce spune Putin, ci pur și simplu stau acolo de teamă sau din obediență. Este un gest de politică internă (...) menit să arate că Putin este susținut de populația Federației Ruse pentru războiul ilegal din Ucraina. 

Rusia devine a doua Coree de Nord: spectacole omagiale, lucruri absolut forțate, elemente de propagandă care să dea senzația celor care privesc la acest stat cum că liderul este susținut, că are sprijin popular, că se bucură de entuziasmul oamenilor.

Nimic mai fals. Totul este o punere în scenă absolut respingătoare. Elementele acestea de propagande de tip comunist sunt specifice anilor '50 - '60 - '70.

Așadar, Rusia vrea să se întoarcă în urmă cu multe decenii. Privește viitorul pășind spre trecut", a spus la Antena 3 CNN analistul militar și realizatorul TV Radu Tudor.

Foto: președintele rus Vladimir Putin pe stadionul Lujniki, la 8 ani de la anexarea Crimeei de către Rusia, 18 martie 2022

×
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close