Antena 3 CNN Externe Putin şi Poroşenko se întâlnesc în Belarus. „Destinul omenirii şi al Europei se decide la Minsk”

Putin şi Poroşenko se întâlnesc în Belarus. „Destinul omenirii şi al Europei se decide la Minsk”

Putin şi Poroşenko se întâlnesc în Belarus. „Destinul omenirii şi al Europei se decide la Minsk”
Sursa foto: Foto: Intact Images/EPA
de M.T.    |    26 Aug 2014   •   17:19

Destinul Europei şi al omenirii se decide la Minsk, a declarat, marţi, preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, la începutul reuniunii din capitala Belarusului, la care mai participă preşedintele rus Vladimir Putin şi o delegaţie a Uniunii Europene.

Cei doi şefi de stat se vor întâlni pentru a doua oară, după scurta  întrevedere avută la 6 iunie în Franţa, cu ocazia marcării a 70 de ani de la debarcarea aliaţilor în Normandia.

Înainte de începutul discuţiilor, Putin şi Poroşenko şi-au dat mâna pentru fotografia oficială, la Palatul Independenţei din Minsk.

Este de aşteptat ca preşedinţii Rusiei şi Ucrainei să aibă o întâlnire bilaterală în capitala Belarusului, în cadrul căreia să discute probleme legate de criza ucraineană şi de ajutorul umanitar, a afirmat purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin, Dmitri Peskov.

Liderul de la Kremlin consideră că criza ucraineană nu poate fi rezolvată prin escaladarea utilizării forţei sau fără lansarea unui dialog pentru pace cu regiunile estice din Ucraina.

De asemenea, Putin a precizat că Rusia, Kazahstan şi Belarus au căzut de acord asupra unor măsuri de răspuns, inclusiv anularea taxelor preferenţiale de import pentru Ucraina, dacă bunuri din UE ajung în Rusia sub acoperirea de bunuri ucrainene.

În legătură cu Acordul de Asociere al Ucrainei cu UE, preşedintele rus a spus că Rusia „a respectat întotdeauna şi respectă” în continuare alegerea fiecărei ţări, dar aceasta nu ar trebui să se facă pe seama altor state.

La rândul său, Poroşenko a cerut sprijin pentru planul său de pace în vederea soluţionării conflictului din estul Ucrainei, insistând că este dispus să discute pe tema diverselor modalităţi de soluţionare a crizei.

„Cerem întregii lumi să ajute Ucraina să creeze un sistem de control eficient al frontierei cu Rusia, pentru a împiedica intrarea de arme, vehicule militare şi mercenari”, a declarat Poroşenko, potrivit Agerpres.

Liderul de la Kiev a adăugat că, în cazul în care acest obiectiv va fi realizat, „conflictul se va încheia în scurt timp”.

„Ucraina plăteşte un preţ mult prea mare pentru independenţa sa şi pentru dreptul de a-şi alege singură o cale civilizată de dezvoltare”, a afirmat Poroşenko.

În acelaşi timp, Petro Poroşenko a informat-o pe şefa diplomaţiei europene, Catherine Ashton, în legătură cu înrăutăţirea situaţiei în regiunile estice ale Ucrainei, unde forţele guvernamentale luptă împotriva insurgenţilor separatişti proruşi, şi despre arestarea a zece paraşutişti ruşi pe teritoriul ucrainean.   

×
Parteneri
Hidroelectrica anunţă perioada în care românii pot transmite indexul în aprilie
x close