Antena 3 CNN Externe Putin spune că Statele Unite sunt principala amenințare pentru Rusia

Putin spune că Statele Unite sunt principala amenințare pentru Rusia

Președintele Vladimir Putin a semnat duminică o nouă doctrină navală care a transformat Statele Unite în principalul rival al Rusiei și a stabilit ambițiile maritime globale ale Rusiei pentru zone cruciale precum Arctica și Marea Neagră.

Putin spune că Statele Unite sunt principala amenințare pentru Rusia
Sursa foto: hepta
de Alexandra Ionescu    |    31 Iul 2022   •   18:46

Vorbind de Ziua Marinei Ruse, în fosta capitală imperială, Sankt Petersburg, fondată de țarul Petru cel Mare, Putin l-a lăudat pe Petru pentru că a făcut din Rusia o mare putere maritimă și pentru că a crescut statutul global al statului rus.

După ce a inspectat marina, Putin a ținut un scurt discurs în care  a prezentat rachetele de croazieră hipersonice Zircon unice ale Rusiei, avertizând că Rusia are puterea militară pentru a învinge orice potențial agresor.

Cu puțin timp înainte de discurs, el a semnat o nouă doctrină navală de 55 de pagini, care stabilește obiectivele strategice generale ale marinei ruse, inclusiv ambițiile sale de „mare putere maritimă” care se extind peste întreaga lume.

Principala amenințare la adresa Rusiei, spune doctrina, este „politica strategică a SUA de a domina oceanele lumii” și mișcarea alianței militare NATO mai aproape de granițele Rusiei.

Rusia își poate folosi forța militară în mod corespunzător situației din oceanele lumii în cazul în care alte puteri slabe, cum ar fi instrumentele diplomatice și economice, ar fi epuizate, spune doctrina, potrivit Reuters.

Putin nu a menționat conflictul din Ucraina în timpul discursului său, dar doctrina militară prevede o „întărire cuprinzătoare a poziției geopolitice a Rusiei” în Marea Neagră și Azov.

De asemenea, a stabilit Oceanul Arctic, despre care Statele Unite au spus în repetate rânduri că Rusia încearcă să-l militarizeze, ca zonă de o importanță deosebită pentru Rusia.

Vasta coastă de 37.650 km a Rusiei, care se întinde de la Marea Japoniei până la Marea Albă, include și Marea Neagră și Marea Caspică.

Putin a spus că livrarea rachetelor de croazieră hipersonice Zircon către fregata Amiral Gorshkov va începe în câteva luni. Locația desfășurării lor va depinde de interesele Rusiei, a spus el.

„Cheia aici este capacitatea marinei ruse. Este capabilă să răspundă cu o viteză fulgerătoare tuturor celor care decid să ne încalce suveranitatea și libertatea”.

Armele hipersonice pot călători cu de nouă ori viteza sunetului, iar Rusia a efectuat teste ale Zirconului de pe nave de război și submarine în ultimul an.

În Crimeea, guvernatorul Sevastopolului Mihail Razvozhayev a declarat că forțele ucrainene au lovit sediul Flotei Ruse de la Marea Neagră în orașul-port controlat de Rusia, duminică dimineața, rănind cinci membri ai personalului.

×
Subiecte în articol: Vladimir Putin Rusia SUA Ziua Marinei
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close