Antena 3 CNN Externe Putin: Tranzitul gazelor ruseşti ar putea fi deblocat în urma unei serii de înţelegeri Rusia-Europa

Putin: Tranzitul gazelor ruseşti ar putea fi deblocat în urma unei serii de înţelegeri Rusia-Europa

Putin: Tranzitul gazelor ruseşti ar putea fi deblocat în urma unei serii de înţelegeri Rusia-Europa
Sursa foto: Vladimir Putin
16 Ian 2009   •   21:49

Rusia şi Europa au ajuns la o serie de înţelegeri care ar putea debloca tranzitul gazelor ruseşti. Aceasta a fost declaraţia premierului rus, Vladimir Putin, după întrevederea de la Berlin cu cancelarul Angela Merkel. Mai mult, câteva companii energetice europene şi-au dat acordul pentru înfiinţarea unui consorţiu. Asociaţia ar urma să cumpere de la Gazprom gazele de care Ucraina are nevoie pentru livrările către ţările europene. La Kiev a avut loc astăzi o reuniune pe tema conflictului gazelor.
De la Moscova, ministrul rus de externe nu a pierdut ocazia să reaminteacă Ucrainei despre obligaţiile contractuale încă în vigoare.
"Uniunea Europeană ar trebui să îşi arate cunoscuta solidaritate şi să le explice colegilor europeni că este inacceptabil să nu îşi împlinească obligaţiile în ceea ce priveşte tranzitul gazului rusesc către Europa, valabile până în 2010. Aceasta este o ocazie pentru europa de a-şi arăta solidaritatea." a spus Sergey Lavrov, ministrul de Externe rus.
Criza gazelor a început să-i afecteze din ce în ce mai mult pe europeni. Folosirea petrolului şi a cărbunelui ca alternativă pentru gazul rusesc a cauzat creşterea nivelului de poluare din Balcani.
În Sarajevo, experţii sunt de părere că nivelul susbtanţelor poluante din aer este de trei ori mai mare decât cel normal şi acest lucru afectează pacienţii cu probleme respiratorii.
Aproximativ 20% din gazul consumat de ţările Uniunii Europene provine din Rusia şi tranzitează teritoriul ucrainean.
Antena 3

×
Subiecte în articol: Europa Rusia gaze naturale
Parteneri
Primul sondaj după ce Firea a intrat în cursa pentru Primăria Capitalei
x close