Antena 3 CNN Externe Putin: Washington a contribuit la instabilitatea politică din Ucraina

Putin: Washington a contribuit la instabilitatea politică din Ucraina

Putin: Washington a contribuit la instabilitatea politică din Ucraina
Sursa foto: vladimir putin
27 Ian 2009   •   10:30

Premierul rus Vladimir Putin s-a declarat optimist prudent în legătură cu relaţiile cu SUA sub conducerea preşedintelui Barack Obama. Putin declara într-un interviu pentru Bloomberg Television că au existat semnale că Obama ar putea revizui planurile predecesorului său privind amplasarea unui scut antirachetă în Europa Centrală, dar şi în privinţa atragerii în NATO a Ucrainei şi Georgiei.
?Ce am auzit în ultimele săptămâni, sau chiar luni, ne dă motive pentru un optimism prudent?, declara Putin.
Obama a cerut o analiză mai amănunţită a bazei pentru rachete din Polonia şi a radarului din Cehia. Bush declarase anterior că scutul este necesar pentru a contracara posibilele atacuri din Iran sau Coreea de Nord. Pe de altă parte, Moscova, care consideră planul ca o ameninţare la adresa securităţii sale, a ameninţat că va aduce rachete cu rază scurtă de acţiune şi radare lângă Polonia, drept răspuns.
?În cercul de apropriaţi ai lui Obama se spune că nu este nici o grabă şi trebuie studiat mai atent planul, iar noi salutăm asemenea declaraţii?, arăta Putin. El a mai salutat şi semnalele pozitive privind extinderea NATO. Liderul rus arăta că echipa lui Obama apreciază că ?este posibil să se asigure securitatea Ucrainei şi Georgiei în mai multe feluri, iar admiterea lor în NATO nu este esenţială acum?.
Putin a mai învinovăţit Washingtonul pentru recenta dispută a gazului cu Ucraina, apreciind că a contribuit la instabilitatea politică din ţară.
?Ce se întâmplă în Ucraina în ultimii ani este într-un fel rezultatul activităţilor fostei administraţii SUA şi a Uniunii Europene", declara Putin cu referire la protestele de stradă.
Relaţiile dintre SUA şi Rusia sunt cel mai scăzut nivel de după Războiul Rece din pricina programului antirachetă al lui George W. Bush,extinderea NATO, diferendele privind programul nuclear iranian, sau războiul de cinci zile din Georgia.
Antena3.ro

×
Parteneri
Hidroelectrica anunţă perioada în care românii pot transmite indexul în aprilie
x close