Antena 3 CNN Externe A murit "creierul" rachetelor Kalibr, cu care Rusia a bombardat Ucraina de pe mare și a amenințat să distrugă România

A murit "creierul" rachetelor Kalibr, cu care Rusia a bombardat Ucraina de pe mare și a amenințat să distrugă România

Proiectantul rachetelor Kalibr, utilizate de Rusia în bombardamentele asupra Ucrainei, a încetat in viață.

A murit "creierul" rachetelor Kalibr, cu care Rusia a bombardat Ucraina de pe mare și a amenințat să distrugă România
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    10 Ian 2023   •   14:39

Pavel Kamnev (foto) a murit luni, 9 ianuarie, la vârsta de 86 de ani.

Kamnev a fost decorat de Vladimir Putin și pus să conducă unul dintre cele mai mari grupuri producătoare de armament din lume.

"La 9 ianuarie 2023, la vârsta de 86 de ani, a murit directorul științific al concernului Almaz-Antey, Erou al Muncii Federației Ruse, Pavel Ivanovici Kamnev (...) A luat parte activ la dezvoltarea multor sisteme de rachete pentru Forțele Terestre, Forțele Aeriene și Marina militară rusă precum și pentru sistemele antirachetă și de apărare aeriană ale țării", se spune în comunicatul difuzat de presa rusă.

Pavel Kamnev s-a născut pe 14 noiembrie 1937 la Mahacikala, în Daghestan, și a absolvit Institutul de Aviație din Moscova.

În aprilie 2017, președintele rus Vladimir Putin l-a numit în funcția de director științific al corporației de stat Almaz-Antey, după ce îi acordase titlul de "Eroul al Muncii" cu un an înainte.

Potrivit presei ruse, Kamnev este autorul a peste douăzeci de invenții, fiind creditat inclusiv cu proiectarea rachetelor Kalibr folosite de marina militară rusă în atacurile asupra Ucrainei.

Ce sunt și cum arată rachetele Kalibr cu care Rusia a amenințat să lovească inclusiv România

În primăvara anului trecut, când devenise clar că invazia lui Putin în Ucraina avea să se prelungească, Rusia a amenințat să lovească țările care ajută militar Kievul.

Atunci, propaganda rusă a indicat în mod explicit România.

"Fie fizic, fie mental, aceste țări nu vor supraviețui unui atac cu rachete Kalibr. Ar fi, cu adevărat, un preludiu al celui de Al Treilea Război Mondial, dar aliații SUA ar fi primii care l-ar pierde, din cauza comportamentului lor indezirabil", scria publicația Pravda în aprilie 2022

Rachetele Kalibr se află "la capătul superior" al tehnologiei militare ruse. Sunt arme de precizie, care pot suferi corecții de traiectorie în timpul zborului și care sunt capabile să zboare de la câteva sute la câteva mii de kilometri până la țintă.

Pot fi echipate cu încărcătură convențională sau nucleară.

Unele modele - precum 3M-54K sau 3M-54T - ating viteze supersonice în etapa finală a zborului, ceea ce le face mai greu de anihilat.

Rusia a utilizat deja astfel de rachete în timpul războiului din Ucraina.

3M-14 Kalibr, date tehnice

3M-14 reprezintă o versiune a familiei mai mari de rachete de croazieră rusești denumite uzual Kalibr. Poate fi lansată de pe nave sau submarine asupra țintelor aflate pe uscat.

Are o rază de acțiune maximă de 2.500 de kilometri și a fost proiectată pentru a străpunge apărarea antiaeriană a țintelor fixe de la sol.

Zborul său orizontal are loc, în cea mai mare parte, la joasă altitudine, de-a lungul unor puncte pre-programate, și poate fi corectat pe parcurs, grație datelor transmise prin satelit.

Precizia unor astfel de rachete este foarte mare, comparativ cu a rachetelor balistice.

Un proiectil 3M-14 (numit SS-N-30A în nomenclatorul NATO) are lungimea de 6,2 metri (varianta 3M-14K) sau 8,9 metri (3M-14T) și poate transporta un focos de 450 de kilograme.

În faza finală zborului, racheta atinge o viteză sub-sonică de 0,8 Mach (80% din viteza sunetului).

Raza de acțiune permite marinei militare ruse să lovească din așa-numitul spațiu GIUK (spațiul oceanic dintre Groenlanda, Islanda și Marea Britanie), ținte din Europa Centrală sau de Vest.

Foto: Pavel Kamnev, decorat de Vladimir Putin în 2016

×
Subiecte în articol: Pavel Kamnev Kalibr
Parteneri
Alimentul redevenit în vogă pentru tânăra generație
x close