Antena 3 CNN Externe Radiații periculoase, detectate la 70 de ani după testele nucleare efectuate de Marea Britanie

Radiații periculoase, detectate la 70 de ani după testele nucleare efectuate de Marea Britanie

Descoperire îngrijorătoare la mai bine de jumătate de secol după ce Marea Britanie a efectuat primele teste nucleare în arhipelagul australian Montebello.

Radiații periculoase, detectate la 70 de ani după testele nucleare efectuate de Marea Britanie
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    04 Oct 2022   •   13:15

Oamenii de știință au constatat că există în continuare un risc de radiații pentru viețuitoarele marine și turiști.

Armata britanică a testat încărcături atomice în arhipelagul respectiv între 1952 şi 1956.

"Am detectat niveluri de radionuclizi din testele nucleare peste nivelurile considerate de bază, adică niveluri care ar putea fi detectate din nisipul de pe o plajă", a declarat Madison Hoffman de la Universitatea Edith Cowan, întru-un comunicat citat de presa internațională.

Radiațiile pun în pericol peste 150 de varietăți de corali, 450 de specii de pești, 630 de tipuri de moluște şi 170 de specii de stele de mare și arici de mare, conform comunicatului.

În cadrul cercetării efectuate de instituția menționată, au fost colectate și testate peste o sută de eșantioane de sedimente marine și de viețuitoare marine din jurul insulelor.

Echipa de oameni de știință cartografiază în prezent zonele în care au fost identificate niveluri mai ridicate de radionuclizi, iar următorul pas este stabilirea impactului asupra viețuitoarelor marine.

Insulele Montebello sunt frecventate de pescari, scafandri şi pasionații de snorkeling (scufundări la suprafață, cu tub de respirat), iar turiștii sunt sfătuiți să nu petreacă mai mult de o oră pe zi în zonă.

Proiectul de măsurare și estimare a impactului radiațiilor va continua până în 2024.

×
Parteneri
Calitatea aerului din România, afectată de praful saharian
x close