Antena 3 CNN Externe Radu Tudor analizează noile atacuri ale Rusiei în Ucraina: "Trupele rusești ies din pauza operațională, pregătesc noi asalturi"

Radu Tudor analizează noile atacuri ale Rusiei în Ucraina: "Trupele rusești ies din pauza operațională, pregătesc noi asalturi"

Cel puțin 3 oameni au murit și alți 15 au fost răniți într-un atac cu rachete produs în Nipro, în sud-estul Ucrainei. Radu Tudor, analist militar vorbește despre noile atacuri ale Rusiei.

Radu Tudor analizează noile atacuri ale Rusiei în Ucraina: "Trupele rusești ies din pauza operațională, pregătesc noi asalturi"
Sursa foto: Getty Images
de Redacția Antena 3 CNN    |    16 Iul 2022   •   14:29

Potrivit guvernatorului regional, rachetele au lovit o hală industrială, dar și o stradă extrem de aglomerată din apropiere. Nipro este al patrulea oraș ca mărime din Ucraina, cu peste 1000.000 de locuitori.

În ultimele săptămâni Rusia a folosit rachete cu rază lungă de acțiune asupra clădirilor aglomerate din orașe, aflate de altfel departe de front, în estul Ucrainei, ucigând de fiecare dată zeci de oameni.

Rușii neagă însă că au vizat civili, iar Rusia și-a intensificat atacurile cu rachete cu rază lungă de acțiuni asupra orașelor ucrainene. Președintele ucrainian Volodimir Zelenski spune că sirenele antiaeriene răsună în toată țara, inclusiv în Chev, și îi îndeamnă pe oameni să se pună la adăpost.

Radu Tudor, analist militar vorbește despre aceste noi atacuri ale Rusiei.

”Zilele trecute vorbeam despre un bilanț de 23 de morți și 100 răniți la Vinița, astăzi un nou atac, soldat cu 3 morți și 15 răniți. Cel puțin până în acest moment am avut o perioadă de relativă liniște, să spunem.

Iată că în acest moment bombardamentele au fost reluate în marile orașe. Sunt 3 aspecte pe care aș vrea să le subliniez. Primul dintre ele este că Rusia, din păcate, transformă bazinul Mării Negre într-un teatru de război.

Și chestiunea aceasta implică responsabilitatea și a ș pune afectarea intereselor tuturor statelor riverane în Marea Neagră, inclusiv ale României. Folosesc rușii, invadatorii, rachete trase de pe submarine, de pe fregate, de pe crucișătoare?

Și aspectul acesta nu poate rămâne, din punctul meu de vedere, fără consecințe.

Al doilea aspect este că efortul economic generat de sancțiunile impuse de Uniunea Europeană și de guvernele statelor occidentale împreună. C. Cu ajutorul militar masiv primit din partea Occidentului, trebuie însoțit de măsuri diplomatice mult mai ferme.

Din punctul meu de vedere, Rusia ar trebui suspendată din Organizația Națiunilor Unite și din alte instituții până în momentul în care va înceta cu crimele de război. Va înceta să omoare civilii și să săvârșească genocid pe bandă rulantă în toate orașele din Ucraina. Rusia nu poate fi un partener de discuție și un stat legitim câtă vreme săvârșește aceste crime zilnic, sub ochii noștri.

Și a treia chestiune este că Ucraina trebuie în permanență susținută din punct de vedere economic și militar, pentru că, dacă rușii vor trece de această etapă și vor reuși să cucerească mai mult de 25 % din teritoriul Ucrainei vor ajunge la frontiera NATO și lucrurile vor degenera atunci într-un mod extrem de periculos”.

Din cauza ”noului pachet de sancțiuni, economia Rusiei a luat-o la vale”, spune Radu Tudor.

”Nu este nici pe departe așa cum spune Victor Orban, că Occidentul este cel care suferă.

E adevărat, pe aici, pe colo o să facem și noi mici sacrificii, dar în comparație cu prăbușirea economiei ruse, din perspectiva aceasta, sancțiunile trebuie să continue, pentru a nu mai fi finanțată mașina de război”.

×
Subiecte în articol: Rusia razboi Ucraina asalt
Parteneri
Elena Mateescu anunță o nouă schimbare a vremii, de Florii
x close