Antena 3 CNN Externe Radu Tudor, despre deciziile Consiliului European cu privire la Belarus: "E vorba de sancțiuni politice și economice"

Radu Tudor, despre deciziile Consiliului European cu privire la Belarus: "E vorba de sancțiuni politice și economice"

Consiliul Europei a impus mai multe sancțiuni Belarusului, prin vot unanim. Liderii europeni au decis că liniile aeriene europene trebuie să evite spațiul aerian al Belarusului, iar companiile aeriene din Belarus nu mai pot intra în spațiul aerian al blocului comunitar.

Radu Tudor, despre deciziile Consiliului European cu privire la Belarus: "E vorba de sancțiuni politice și economice"
Sursa foto: Antena 3
de Maria Zărnescu    |    25 Mai 2021   •   17:10

Radu Tudor a vorbit, la Decisiv, despre măsurile luate de Consiliul European, în urma deturnării aeronavei civile pe aeroportul din Minsk, dar și despre rolul pe care România îl joacă în această problemă.

"În primul rând e vorba de sancțiuni politice și economice, pe măsura gestului făcut de regimul Lukashenko. Vor avea pierderi masive, de sute de milioane de euro, pentru că țările europene nu mai acceptă să tranziteze spațiul aerian al Belarusului, după ce s-a dovedit faptul că o aeronavă de pasageri poate fi deturnată cu ajutorul forțelor aeriene, cu ajutorul avioanelor de luptă din Belarus.

Dacă s-a întâmplat lucrul acesta, oricând se poate repeta, iar Uniunea Europeană nu vrea să își pună în pericol pasagerii. Așa că Belarusul nu va mai încasa taxele de survol din partea avioanelor europene, nici avioanele sale nu vor mai putea ateriza în UE.

Este o primă măsură economică, cu caracter politic. Sper să urmeze și interdicția pentru toți reprezentanții Guvernului din Belarus, de a intra în UE și înghețarea tuturor afacerilor pe care țări din UE le vor avea în Belarus", a explicat realizatorul Radu Tudor, la Antena 3.

Sancțiunile Consiliului European

Consiliul European s-a întâlnit luni seara, când au fost discutate o serie de sancțiuni și măsuri aplicate în cazul Republicii Belarus, după evenimentele de duminică, de la Minsk.

"Consiliul European condamnă deturnarea aeronavei Ryanair la Minsk, Belarus, în data de 23 mai 2021. Astfel, a fost pusă în pericol siguranța aviatică, dar și reținerea de către autorități a jurnalistului Roman Protasevici și Sofia Sapega.

În acest context, Consiliul European a decis:

  • Se solicită eliberarea imediat a lui Roman Protasevici și Sofia Sapega, iar libertatea lor de mișcare să fie garantată
  • Se solicită investigarea de urgență a evenimentului de către Organizațoia de Aviație Civilă
  • Evitarea traficului peste Belarus
  • Se cere interzicerea zborurilor belaruse în spațiul aerian al Uniunii Europene și interzicerea aeronavelor pe aeroporturile UE ", se menționează în decizia Consiliului European.

Decizia a fost publicată și pe contul de Twitter al purtătorului de cuvânt al Consiliului European, Barend Leyts.

×
Subiecte în articol: radu tudor Consiliul European
Parteneri
Calitatea aerului din România, afectată de praful saharian
x close