Antena 3 CNN Externe Radu Tudor: "Erdogan va da raportul la Moscova după discuţia cu Zelenski" | Liderul de la Kiev va transmite Rusiei la Istanbul două mesaje importante

Radu Tudor: "Erdogan va da raportul la Moscova după discuţia cu Zelenski" | Liderul de la Kiev va transmite Rusiei la Istanbul două mesaje importante

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, discută la Istanbul cu omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan, după ce a efectuat, joi, vizite în Bulgaria și Cehia.

Radu Tudor: "Erdogan va da raportul la Moscova după discuţia cu Zelenski" | Liderul de la Kiev va transmite Rusiei la Istanbul două mesaje importante
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    07 Iul 2023   •   17:07

În Bulgaria, liderul de la Kiev l-a înfruntat pe președintele Rumen Radev, ostil furnizării de arme către Kiev.

Turneul lui Zelenski în statele NATO vine înaintea summit-ului de la Vilnius al alianței militare.

Kievul așteaptă din partea aliaților o confirmare privind intrarea țării în organizație, în contextul în care contraofensiva ucraineană, lansată de câteva săptămâni, a înregistrat rezultate neconcludente până în prezent.

Aceste evoluții au fost comentate la Antena 3 CNN de analistul militar și realizatorul de televiziune Radu Tudor.

Citește și: "Doamne ferește să se abată vreo tragedie asupra ta!" | Scandal la vizita lui Zelenski în Bulgaria

"Este o poziție foarte interesantă exprimată de Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, care spune așa: 'Moscova urmărește foarte îndeaproape discuțiile lui Erdogan cu Zelenski'. Kremlinul va fi interesat să știe ce se discută.

Radu Tudor: "Zelenski știe că Erdogan va informa Moscova. El va da mesajele pe care dorește să le facă auzite la Moscova"

Sunt convins că președintele Turciei, deși e președintele unui stat NATO, va informa Moscova cu toate aspectele discuției cu Volodimir Zelenski. 

Erdogan este un președinte care și-a lăsat punțile deschise și către Rusia, chiar dacă e un președinte al unui stat NATO.

Moscova va ști la secundă tot ceea ce transmite Zelenski și cred că președintele Ucrainei știe, și el, acest lucru și va da acele semnale și acele mesaje pe care Moscova trebuie să le audă.

Problema cea mai mare este deschiderea culoarului pentru cereale. E momentul în care Ucraina își face recolta de vară care este, evident, mult mai mică decât anul trecut.

Dar fără ea, statul ucrainean nu mai poate supraviețui. Turcia are, și ea, un interes major ca aceste culoare verzi agreate cu Rusia să funcționeze. Și cred că aici va fi probabil un semnal din partea a lui Zelenski, să continue existența acestor culoare, cu aprobarea rușilor.

Radu Tudor: "Zelenski va transmite Rusiei că Ucraina nu renunță să se apere"

În al doilea rând, va fi un mesaj foarte serios, legat de faptul că Ucraina nu renunță la apărare. Moscova insistă ca Ucraina să nu se mai apere, să nu mai primească ajutor militar occidental și să se lase invadată. Cred că Zelenski va spune în continuare: 'vom apăra Ucraina până la ultima picătură'.

Legat de disputa de ieri, cu președintele bulgar Rumen Radev, argumentația lui Zelenski mi se pare imbatabilă. Pe de altă parte, noi știm că președintele Bulgariei are niște opinii pro-ruse, chiar dacă a fost șeful forțelor aeriene din Bulgaria, stat membru NATO. 

Dar în țara noastră vecină de la sud sunt mai mulți lideri cu opinii pro-ruse. Slavă domnului, acum este o majoritate parlamentară și un guvern pro-atlantic.

Radu Tudor: "Războiul nu se va încheia cu Ucraina înfrântă, pentru că Putin vrea, cu disperare, un conflict cu NATO"

Prin urmare, lecția asta pe care o dă Zelenski este, dacă vreți, argumentul suprem pentru toți liderii Europei care încă mai ezită să ajute Ucraina: acest război nu se va termina cu o Ucraină înfrântă.

Acest război va continua dincolo de granițele Ucrainei, pe teritoriul nostru, pe teritoriul țărilor de pe flancul estic al NATO, pentru că Putin își dorește cu disperare un conflict NATO.

Vedem lucrul acesta și Zelenski ne spune foarte clar: 'dacă nu ne ajutați să ținem piept rușilor, vă veți trezi cu ei la graniță. Și atunci coșmarul de securitate va fi pentru noi toți", a spus Radu Tudor la Antena 3 CNN.

Foto: Recep Tayyip Erdogan și Volodimir Zelenski în timpul unei conferințe de presă la Liov, în Ucraina, în august 2022
 

×
Parteneri
Fumul degajat de incendiul din Bucureşti este toxic! Precizările ISU şi ANM
x close