Antena 3 CNN Externe Radu Tudor: "Planul lui Putin a fost deja declanșat" | Riscurile pentru România, după anunțul că Rusia plănuiește o lovitură de stat în Republica Moldova

Radu Tudor: "Planul lui Putin a fost deja declanșat" | Riscurile pentru România, după anunțul că Rusia plănuiește o lovitură de stat în Republica Moldova

Anunțul fără precedent făcut de președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, conform căreia Moscova planifică o lovitură de stat la Chișinău, dezvăluie o perspectivă extrem de periculoasă.

de Redacția Antena 3 CNN    |    13 Feb 2023   •   13:28

Anume, ca trupele ruse să ajungă la granița cu România, care este în același timp graniță NATO.

Avertismentul este lansat de analistul militar și realizatorul Antena 3 CNN, Radu Tudor.

"În realizarea planului, autorii mizează pe mai multe forțe interne, dar în special pe grupări criminale, cum ar fi formațiunea ȘOR, pe unii veterani, foști angajați ai forțelor de ordine și pe mai multe persoane cunoscute pentru legăturile lor cu (omul de afaceri și politicianul) Plahotniuc.

Scopul acestor acțiuni este răsturnarea ordinii constituționale, schimbarea puterii legitime de la Chișinău cu una nelegitimă, care să pună țara noastră la dispoziția Rusiei, pentru a opri procesul de integrare europeană, dar și pentru ca Moldova să poată fi folosită de Rusia în războiul ei împotriva Ucrainei", a spus, luni, Maia Sandu

Citește și: Maia Sandu: "Militari camuflați în civili încearcă lovituri de stat în Republica Moldova"

Radu Tudor: "Guvernul și președintele Republicii Moldova trebuie să rămână, altfel ne trezim cu rușii la graniță"

"Pe teritoriul Republicii Moldova, Rusia a declanșat un război hibrid extrem de puternic, cu toate componentele, care vizează inclusiv răsturnarea puterii politice legitime.

Ce ne interesează pe noi este ca acest guvern și acest președinte din Republica Moldova să își poată păstra funcțiile, să poată păstra mecanismele democratice în Republica Moldova, pentru că, în caz contrar, forțele invadatoare ruse ar ajunge pe frontiera cu România, pe frontiera NATO. 

Și sunt convins că (președintele rus) Putin nu se va da înlături să amplifice acest război hibrid, de care avem și noi parte în România, la dimensiuni care pot fi dureroase pentru noi.

Așadar, toate entitățile occidentale și în special România trebuie să ajute cu informații, cu date care pot folosi la prevenirea alunecării Republicii Moldova spre un haos, spre o zonă extrem de periculoasă, în care Rusia ar putea nu doar să domine din punct de vedere politic, ci și să amenințe din punct de vedere militar întreaga Europă.

Radu Tudor: "Planul lui Putin a fost declanșat deja"

Planul lui Putin a fost deja declanșat, sunt mișcări de stradă. Sunt operațiuni care sunt specifice serviciilor de informații de la Moscova. Sunt elemente care aparțin de structurile speciale ale Rusiei și care acționează de mult timp pe teritoriul Republicii Moldova. Pentru această țară e extrem de complicat, pentru că o parte din teritoriul ei este ocupată militar ilegal de Rusia și mă refer la Transnistria, pentru că foarte multe entități paravan și foarte mulți proxi (intermediari, n.r.) ai Moscovei operează pe teritoriul Republicii Moldova.

Această țară este dependentă economic de ajutorul Uniunii Europene și al României, drept care situația lor este extrem de complicată și doar cu un masiv sprijin occidental această țară poate fi salvată să nu cadă în mâinile Rusiei și să nu devină o a doua Ucraină. 

Un sprijin financiar solid, un sprijin economic, un sprijin energetic pentru a ajuta ca statul acesta să nu se prăbușească și o consultanță militară și de securitate care să îi permită acestei țări să-și contureze o apărare proprie.

Noi știm că armata Republicii Moldova este mai degrabă simbolică, mai ales din punct de vedere al dotării, dar rapid se pot lua niște măsuri în așa fel încât și această țară să dispună de niște capabilități, măcar să își protejeze instituțiile fundamentale ale statului", a spus Radu Tudor la Antena 3 CNN.

×
Parteneri
Hidroelectrica anunţă perioada în care românii pot transmite indexul în aprilie
x close