Radu Tudor: Putin a infiltrat trupe paramilitare în spațiul NATO

04 Oct 2019   •   19:20
Radu Tudor: Putin a infiltrat trupe paramilitare în spațiul NATO foto: captura Antena 3

Ciocnirea dintre spațiul euroatlantic și cel răsăritean este din ce în ce mai proeminentă. Dincolo de vechiul conflict geopolitic Rusia amplifică noi tensiuni prin implicarea trupelor paramilitare. Cazul cecen pare a fi sugestiv în această direcție în care Rusia vrea să domine jocul prin metode din ce în ce mai îngrijorătoare: asasinatele la comandă, infiltrarea în zonele sensibile.

„În Ucraina, Muntenegru, Siria și chiar în spațiul NATO, de mai bine de cinci ani se simte clar și prezent pericolul unei activități paramilitare rusești, susținută de un efort urias de intelligence militar (GRU)”, scrie jurnalistul Radu Tudor pe blogul său.

Ziarul online norvegian independent AldriMer, care publică îndeobşte articole critice despre starea forţelor armate, apărare şi politica de securitate a Norvegiei, a relatat recent, citând patru surse diferite, despre o misiune secretă ilegală a forţelor speciale ruse – aşa-numitul “Detaşamentul zburător al lui Kadârov” – în insula norvegiană Spitsbergen, relatează în ediţia din această săptămână bisăptămânalul independent rusesc Novaia Gazeta, mai scrie jurnalistul pe blog, citând Agerpres.

Ministerul rus de Externe a calificat acest articol drept o “provocare grosieră”, dar dovezile sugerează că jurnaliştii norvegieni aveau dreptate, conform Radio Svoboda.

Enigma crimei din parcul din Berlin

Un cecen din Georgia a fost împușcat mortal la Berlin, se pare de către un cecen din Rusia. Dacă este vorba de o răzbunare, atunci două războaie au jucat un rol în această crimă.

A fost o crimă oarecare sau are uciderea unui azilant cecen din Berlin un substrat politic? Procuratura federală din Germania nu s-a implicat încă în anchetă, dar rămâne cu “ochii pe situație”, după cum a precizat pentru dpa un purtător de cuvânt. Procurorii federali intră în acțiune doar atunci când există suspiciunea că o infracțiune ar fi fost comisă de o “putere străină”. Presa speculează cu privire la o posibilă implicare a serviciilor secrete din Rusia.

Citește continuare pe blog.

Parteneri
x close