Antena 3 CNN Externe Raport: 4,2 miliarde de dolari cash, furaţi din Afganistan în trei ani

Raport: 4,2 miliarde de dolari cash, furaţi din Afganistan în trei ani

Raport: 4,2 miliarde de dolari cash, furaţi din Afganistan în trei ani
07 Iul 2010   •   16:23

 

Cel puţin 4,2 miliarde de dolari în cash au părăsit aeroportul Kabul în ultimii trei ani şi jumătate, se apreciază, punând astfel noi întrebări despre corupţia din Afganistan.

 

Parlamentul american a blocat, săptămâna trecută, un ajutor pentru Afganistan în valoare de miliarde de dolari, după ce un raport arăta că trei miliarde de dolari ( 2.4 miliarde euro) au ieşit din ţară în ultimii trei ani.

Raportul publicat marţi în ziarul britanic The Times însă apreciază că această cifră este mult mai mare, citând o scrisoare a ministrului afgan al finanţelor, Omar Zakhilwal, către parlamentarul American Nita Lowey, care a suspendat ajutorul.

"Arhivele noastre arată că 4,2 miliarde de dolari au fost transferaţi în cash prin aeroportul internaţional din Kabul doar în ultimii trei ani şi jumătate," scria Zakhilwal.

"Suma ar putea fi chiar mai mare."

În scrisoare, din 30 iunie, la două zile după ce Lowey a blocat ajutorul, ministrul de finanţe a cerut cooperarea americană pentru a stabili originea banilor.

Decizia lui Lowey de a bloca ajutorul a venit ca răspuns al unui raport din Wall Street Journal conform cărui oficiali afgani au transportat valize cu bani din ajutorul american în paradisuri fiscale.

 

Antena3.ro

 

×
Subiecte în articol: razboiul din Afganistan coruptie
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close