Antena 3 CNN Externe Raport al Senatului american: Atacul asupra consulatului de la Benghazi putea fi evitat

Raport al Senatului american: Atacul asupra consulatului de la Benghazi putea fi evitat

Raport al Senatului american: Atacul asupra consulatului de la Benghazi putea fi evitat
de M.T.    |    15 Ian 2014   •   23:28

Atacul asupra consulatului american de la Benghazi putea fi evitat dacă se luau măsurile de securitate adecvate, este concluzia unui raport al Comitetului pentru Informaţii din Senatul american, publicat miercuri, informează agenţia EFE, citată de Agerpres.

Pe 11 septembrie 2012, consulatul american din Benghazi a fost ţinta unui atentat, în urma căruia şi-au pierdut viaţa ambasadorul american în Libia şi alţi trei diplomaţi.

Dacă „se ţinea cont de numeroasele rapoarte ale serviciilor de informaţii despre activitatea teroristă din Libia şi de deficienţele privind securitatea misiunii americane, atacul ar putut să fie prevenit”, se arată în raport.

„Departamentul de Stat ar fi putut să consolideze măsurile de securitate la Benghazi, luând în considerare că situaţia securităţii în regiune s-a deteriorat, iar serviciile de informarţii au raportat atacuri împotriva occidentalilor la Benghazi, inclusiv două incidente împotriva misiunii diplomatice, la 6 aprilie şi 6 iunie 2012”, apreciază raportul.

Guvernul american este acuzat că, în ciuda acestor avertismente, „nu a făcut destul pentru a preîntâmpina atacul şi pentru a garanta securitatea” celor din clădirea consulatului.

Documentul mai semnalează că investigaţia condusă ulterior de FBI pe teritoriul Libiei s-a lovit de numeroase obstacole, 15 persoane implicate în anchetă fiind asasinate în această ţară.

Raportul nu a reuşit însă să aducă lumină în privinţa autorilor atacului şi a motivaţiei lor.

Iniţial, oficialii americani au atribuit atentatul protestelor „spontane” generate de un film produs în SUA în care era criticat islamul, dar apoi s-au răzgândit şi l-au calificat drept atac terorist.

×
Subiecte în articol: raport Libia atentat Benghazi SUA
Parteneri
Elena Mateescu anunță o nouă schimbare a vremii, de Florii
x close