Antena 3 CNN Externe Raport: Alegerile din Afganistan, fraudate. Se impune un tur doi

Raport: Alegerile din Afganistan, fraudate. Se impune un tur doi

Raport: Alegerile din Afganistan, fraudate. Se impune un tur doi
Sursa foto: hamid karzai
20 Oct 2009   •   14:56

Criza politică din Afganistan s-a adâncit luni, dar preşedintele Hamid Karzai ezită să accepte auditul internaţional ce l-a lăsat cu peste un milion de voturi, ceea ce ar impune un tur doi la alegerile prezidenţiale.
Un grup de experţi ONU a oferit primele date arătând că frauda a fost atât de masivă încât Karzai nu ar fi câştigat din primul tur alegerile din 20 august dacă nu ar fi fost aceasta.
Un tur doi între preşedintele în exerciţiu Hamid Karzai şi oponentul său pare mult mai probabil după ce Comisia Electorală de Plângeri a declarat 1,3 milioane de voturi ca fiind invalide.
Cota lui Hamid Karzai ajunge astfel la 48%, faţă de cele 55 procente anunţate anterior, ceea ce ar impune un tur doi.
Comisia a anunţat că a descoperi "dovezi clare şi convingătoare" ale fraudei, inclusiv întregi urne de vot pline cu buletine completate cu acelaşi pix. Aceasta a cerut Comisiei Electorale Independente a ONU, care are ultimul cuvânt, "să invalideze un anumit procente din votul fiecărui candidat" şi a rezultatelor din 210 secţii de votare.
Se cere astfel şi ştergerea a 18 procente din voturile pentru Abdullah Abdullah, care ar ajunge astfel la 31 la sută. Aceste date rămân preliminare până la acceptarea lor de către Comisia Electorală Independentă.



Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Hamid Karzai
Parteneri
Fraudă cu vouchere de vacanţă. Cinci poliţişti implicaţi
x close