Antena 3 CNN Externe Raport americano-rus: Arsenalul chimic sirian este în mare parte "inutilizabil"

Raport americano-rus: Arsenalul chimic sirian este în mare parte "inutilizabil"

Raport americano-rus: Arsenalul chimic sirian este în mare parte "inutilizabil"
Sursa foto: Foto: militarynewsnetwork.com
de M.Z.    |    27 Sep 2013   •   10:56

Arsenalul chimic sirian este în mare parte "inutilizabil" sub forma în care se află şi ar putea fi, pe cale de consecinţă, distrus mai rapid decât se estima, se arată într-un raport confidenţial americano-rus de joi seara, citat de ziarul The Washington Post, potrivit Mediafax.

 
Acest raport, prezentat Casei Albe de experţi în domeniul armamentului, estimează că arsenalul sirian ar putea să fie neutralizat în termen de nouă luni şi că acesta prezintă mai puţine riscuri să fie ascuns sau furat de grupări teroriste, din cauza formei în care este stocat.
 
Potrivit acestor experţi, Siria ar deţine peste 1.000 de tone de arme chimice, între care 300 de tone de gaz muştar.
 
Restul arsenalului ar fi alcătuit din elemente chimice lichide, stocate sub formă binară, adică sub forma a două produse chimice, cunoscute sub numele de precursori, care sunt amestecate chiar înainte să fie utilizate, scrie ziarul. Această informaţie confirmă datele avansate de către serviciile de informaţii franceze la începutul lui septembrie.
 
Cu scopul de a îndepărta ameninţarea unor atacuri americane, Siria a aderat la Organizaţia Convenţiei privind Interzicerea Armelor Chimice (OIAC), iar preşedintele sirian Bashar al-Assad nu a încetat să-şi repete angajamentul de a-şi distruge armele chimice şi de a nu ridica obstacole în calea acestui proces.
 
După mai multe săptămâni de negocieri intense, Rusia şi Statele Unite au ajuns joi, la ONU, la un acord asupra unui text care stabileşte cadrul distrugerii arsenalului chimic al regimului lui Bashar al-Assad. Această rezoluţie ar putea să fie adoptată  încă de vineri seara.


 

×
Subiecte în articol: Siria arme chimice arsenal chimic
Parteneri
Israelul a lansat atacuri puternice în Iran, Irak și Siria
x close