Antena 3 CNN Externe Raport: Companie petrolieră a finanţat scepticii schimbării climatice

Raport: Companie petrolieră a finanţat scepticii schimbării climatice

Raport: Companie petrolieră a finanţat scepticii schimbării climatice
Sursa foto: schiimbare climatica
31 Mar 2010   •   18:25

Un conglomerat din industria petrolului a cheltuit aproape 25 milioane de dolari pe campanii pentru a discredita schimbarea climatică şi politicile privind energia verde.
Koch Industries, deţinută de doi fraţi din Kansas şi are numeroase afaceri în industria petrochimică, a cheltuit suma în perioada 2005 -2008 pentru a finanţa "organizaţiile din rândul celor care neagă schimbarea climatică", arată grupul ecologist Greenpeace.
În pofida mărimii relativ mici a companiei, suma este de trei ori mai mare decât cea cheltuită de ExxonMobil, cea mai mare companie petrolieră occidentală.
O anchetă Greenpeace mai arată că între 2006 şi 2009, compania şi proprietarii - Charles şi David Koch - au cheltuit 37.9 milioane dolari pe lobby direct pentru chestiuni energetice şi petroliere.
Potrivit Greenpeace, fundaţiile Koch au oferit sume de bani pentru cel puţin 20 de organizaţii implicate în "Climategate", controversa legată de cercetătorii climatici ce a fost declanşată de emailuri furate de la University of East Anglia.
Un sondaj recent arată că 73 procente dintre americani cred că încălzirea globală se produce, dar doar 18 la sută consideră că omul este vinovat şi este dăunătoare.
Cei doi fraţi ocupă locul 24 în lista Forbes a celor mai bogaţi oameni din lume, ei controlând a doua companie privată din America. În total cele peste 20 de companii ale lor au 70.000 de angajaţi în 60 de ţări şi vânzări anuale de peste 100 miliarde dolari.

Greenpeace a oferit o listă cu 35 de organizaţii şi 21 de politicieni- 17 republicani şi patru democraţi- care au primit bani de la Koch, companie etichetată drept "regele financiar al negării schimbării climatice.
"Deşi Koch stă intenţionat în afara opiniei publice, joacă un rol dominant în dezbaterea politică naţională privind încălzirea globaă", arăta raportul.
Koch Industries nu a respins acuzaţiile Greenpeace, dar sublinia că raportul ?distorsionează activităţile de mediu ale companiilor noastre" şi faptul că a încercat să încurajeze dezbaterea pe baze ştiinţifice.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: schimbarea climatica incalzire globala
Parteneri
Cât costă coșul de cumpărături cu două săptămâni înainte de Paște
x close