Antena 3 CNN Externe Raport: Firmele de top provoacă mediului daune de 2,2 trilioane dolari

Raport: Firmele de top provoacă mediului daune de 2,2 trilioane dolari

Raport: Firmele de top provoacă mediului daune de 2,2 trilioane dolari
Sursa foto: mediu natura
19 Feb 2010   •   20:15

Un raport al Naţiunilor Unite referitor la activităţile celor mai mari 3000 de companii estimează că o treime din profit s-ar pierde dacă firmele ar fi forţate să plătească pentru folosirea sau provocarea de daune mediului.
Raportul vine pe fondul preocupării crescânde că nimeni nu este considerat responsabil şi obligat să plătească pentru folosirea, pierderea sau provocarea de daune mediului, ce a ajuns la proporţii de criză sub forma poluării şi pierderii rapide a surselor de apă sau a solului fertil.
În acest an, un alt studiu ONU va încerca să stabilească preţul unor asemenea daune şi va propune modalităţi de prevenire. Raportul condus de economistul Pavan Sukhdev este probabil să propună abolirea a miliarde de dolari în subvenţii pentru industriile dăunătoare din energie, transport sau agricultură, reglementări mai dure şi mai multe taxe pentru companiile ce provoacă daune.
Înaintea acestor schimbări ce vor avea impact major nu numai asupra profitului companiilor, ci şi asupra clienţilor sau fondurilor de pensii, Programul de Mediu al ONU a cerut un raport despre activităţile a primelor 3000 de companii din lume.
Studiul realizat de firma londoneză a descoperit că daunele comune urcă la 2,2 trilioane de dolari pentru anul 2008- cifră mai mare decât economiile naţionale a tuturor statelor din lume minus şapte din ele.
Cifra este egală cu 6-7 procente din cifra de afaceri combinată, sau în medie o treime din profit.
Cel mai mare impact, cu peste jumătate din sumă, provine din emisiile de gaze cu efect de seră.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: schimbare climatica raport ONU
Parteneri
Primul sondaj după ce Firea a intrat în cursa pentru Primăria Capitalei
x close