Antena 3 CNN Externe Raport: Hamas şi Israel, acuzate de crime de război

Raport: Hamas şi Israel, acuzate de crime de război

Raport: Hamas şi Israel, acuzate de crime de război
Sursa foto: israel army
03 Iul 2009   •   18:27

Organizaţia Amnesty International a publicat un raport extrem de critic cu privire la ofensiva israeliană din Fâşia Gaza din decembrie-ianuarie, în care acuză Israelul şi mişcarea Hamas că "au încălcat legile umanitare internaţionale" deoarece au atacat civili.
Raportul intitulat "Operaţiunea Ťplumb întăritť: 22 de zile de moarte şi distrugere în Fâşia Gaza", este un adevărat act de acuzaţie îndreptat împotriva Israelului şi a armatei sale, confirmând astfel bilanţul (serviciilor sanitare palestiniene) de 1.400 de palestinieni ucişi şi circa 5.000 de răniţi şi faptul că numeroase zone din Fâşia Gaza au fost devastate, peste 2.700 de clădiri fiind distruse.
Organizaţia cere comunităţii internaţionale să "sprijine fără rezervă misiunea" Consiliului ONU pentru Drepturile Omului însărcinat cu realizarea unei anchete referitoare la operaţiune, misiune pe care Israelul o boicotează, arată Mediafax.
În acest raport de 117 pagini, ce reprezintă primul studiu aprofundat referitor la acest război, Amnesty îşi reînnoieşte apelul cu privire la instituirea unui embargo "total şi imediat" asupra armelor destinate Israelului, dar şi islamiştilor grupării Hamas care controlează Fâşia Gaza.
Amnesty International cere statelor de peste tot în lume să demareze anchete judiciare pentru "crime de război" şi "reţinerea presupuşilor autori ale acestora".
Organizaţia acuză armata israeliană că nu a făcut "diferenţa între ţintele civile şi cele militare", în timp ce nu putea ignora prezenţa civililor în sectoarele vizate, ceea ce a avut ca rezultat "moartea a sute de civili neînarmaţi, dintre care 300 de copii, 115 femei şi 85 de bărbaţi cu vârste de peste 50 de ani".
Amnesty critică armata israeliană că a folosit civili, inclusiv copii, ca "scuturi umane" forţându-i să rămână în apropierea poziţiilor pe care le-au ocupat şi că i-a obligat să verifice dispozitive suspecte.
Organizaţia neagă în schimb faptul că Hamas sau alte grupări armate palestiniene s-ar fi folosit de populaţie ca "scut uman", contrar afirmaţiilor israelienilor. Aceasta le acuză însă că "şi-au instalat poziţii militare în apropierea locuinţelor, punând în pericol vieţile civililor".
Totodată, Amnesty acuză armata israeliană că a ucis sute de civili, nu numai cu arme de mare precizie precum rachete aer-sol şi bombe teleghidate, dar şi cu tiruri de artilerie şi obuze.
Raportul relevă că armata a folosit obuze cu fosfor alb "deasupra zonelor cu o densitate mare a populaţiei" provocând arsuri grave, adesea mortale.
Ca replică la un raport preliminar publicat în februarie, Ministerul israelian de Externe i-a reproşat organizaţiei Amnesty International că a prezentat "o variantă departe de realitate a evenimentelor, care nu respectă criteriile profesionale de obiectivitate".
Ministerul de Externe a declarat că Israelul nu a atacat intenţionat ţinte civile şi că "toate armele folosite erau conforme cu dreptul internaţional şi cu utilizarea acestora de către armatele occidentale".
Amnesty International respinge aceste argumente menţionând că până în prezent autorităţile israeliene "au evitat să realizeze o anchetă independentă şi imparţială cu privire la conduita forţelor lor", armata limitându-se la anchete interne cu privire la erorile comise pe durata operaţiunii, pentru a conchide, în cele din urmă, că nu au fost niciodată intenţionate.
Armata israeliană şi mişcarea islamistă palestiniană Hamas au denunţat raportul Amnesty International care le acuză că au comis "crime de război" în timpul ofensivei israeliene din Fâşia Gaza din perioada decembrie-ianuarie.
"Tonul general al raportului demonstrează că organizaţia a cedat manipulărilor Hamas, o organizaţie teroristă", a afirmat purtătorul de cuvânt al armatei israeliene.
Raportul "nu este echilibrat", a declarat purtătorul de cuvânt, argumentând că textul nu ţine cont de "cei nouă ani în care Hamas a lansat fără încetare tiruri de rachetă asupta unui sfert de milion de israelieni, scrie AFP. El prezintă un punct de vedere deformat asupra legilor războiului care nu corespund regulilor aplicate de statele democratice în lupta împotriva terorismului".
"Raportul ignoră eforturile depuse de armata israeliană pentru a evita la maximum lovirea civililor necombatanţi", a subliniat el, acuzând Hamas "că a lansat operaţiuni din zone dens populate şi a folosit populaţia pe post de scut uman".
În Gaza, purtătorul de cuvânt al Hamas, Sami Abu Zuhri, a respins şi el concluziile raportului, afirmând că documentul nu este "nici echitabil, nici echilibrat".
"El aduce acuzaţii false la adresa Hamas reducând gravitatea crimelor comise de cotropitorul israelian. El urmăreşte să amestece lucrurile şi să ofere ocazia de a masca amploarea crimelor israeliene", a declarat Abu Zuhri.
Antena3.ro

×
Parteneri
A murit Costel Corduneanu, chiar pe masa de operatie
x close