Antena 3 CNN Externe RAPORT: Incendiul de la complexul nuclear subteran din New Mexico putea fi evitat

RAPORT: Incendiul de la complexul nuclear subteran din New Mexico putea fi evitat

RAPORT: Incendiul de la complexul nuclear subteran din New Mexico putea fi evitat
Sursa foto: Foto: Agerpres/Xinhua
16 Mar 2014   •   09:18
Un incendiu care a condus la începutul lunii februarie la evacuarea unui important complex nuclear subteran din New Mexico, în sud-vestul Statelor Unite, putea fi evitat, potrivit unui raport publicat vineri seara, relatează AFP, conform Mediafax.
Mentenanţa defectuoasă a echipamentelor, lipsa antrenamentelor şi procedurile de evacuare opace au fost principalele deficienţe ale complexului nuclear Waste Isolation Pilot Plant, situat în apropiere de Carlsbad, explică raportul.
Optzeci şi şase de angajaţi erau prezenţi la faţa locului în momentul în care un camion a luat foc pe 5 februarie, un incident rar în astfel de instalaţii utilizate în special pentru stocarea unor substanţe periculoase, inclusiv reziduuri de poloniu.
Şase dintre ei au fost spitalizaţi după ce au inhalat fum toxic. Cauza incendiului încă nu se cunoaşte cu exactitate.
Raportul de anchetă de 187 de pagini relevă mai multe probleme, între care "un program de protecţie antiincendiu departe de a fi adecvat". De asemenea, angajaţii nu au efectuat un "antrenament eficient", iar supravegherea complexului nuclear subteran nu se ridica la nivelul standardelor.
Biroul de anchetă mandatat de Departamentul pentru Energie a conchis că incendiul putea fi evitat.
Complexul subteran, situată la aproximativ 430 de kilometri sud-est de Albuquerque şi la o adâncime de 655 de metri, serveşte pentru stocarea deşeurilor care conţin reziduuri de plutoniu. În momentul producerii incidentului, în subteran nu se afla niciunul dintre cei 139 de angajaţi ai complexului nuclear.
 

×
Parteneri
Facturi Hidroelectrica, anunțul companiei pentru clienţi
x close