Antena 3 CNN Externe Raport îngrijorător. Bulgaria consideră Rusia cea mai mare amenințare externă: ''Acțiunile Rusiei reprezintă o sursă de instabilitate regională și de amenințare a obiectivului nostru cheie''

Raport îngrijorător. Bulgaria consideră Rusia cea mai mare amenințare externă: ''Acțiunile Rusiei reprezintă o sursă de instabilitate regională și de amenințare a obiectivului nostru cheie''

Raport îngrijorător. Bulgaria consideră Rusia cea mai mare amenințare externă: ''Acțiunile Rusiei reprezintă o sursă de instabilitate regională și de amenințare a obiectivului nostru cheie''
Sursa foto: FOTO: pixabay.com
13 Sep 2017   •   11:56

Guvernul Bulgariei consideră Rusia drept una dintre principalele amenințări externe, potrivit unui raport de securitate națională pe 2016, care a fost aprobat de către executivul de la Sofia și trimis spre coordonare parlamentului, scrie în ediția sa de miercuri cotidianul Sega, citat de agenția bulgară de presă BTA.

Pentru prima dată, notează sursa citată, un document guvernamental bulgar folosește astfel de termeni duri împotriva Moscovei. ''Acțiunile Rusiei reprezintă o sursă de instabilitate regională și de amenințare a obiectivului nostru cheie: o Europă unită, liberă și pașnică'', se afirmă în raport.

Provocările în materie de securitate cresc, mai ales în zona Mării Baltice și a Mării Negre, precum și în estul Mării Mediterane, unde Rusia își consolidează capabilitățile militare și își intensifică operațiunile militare.

La acestea se adaugă conflictele persistente de la periferia și din vecinătatea Europei, care devin o sursă de instabilitate și de insecuritate de durată'', se afirmă în document, care a fost semnat de către miniștrii guvernului și personal de către premierul Boiko Borisov.

Autorii raportului analizează pe larg rolul Rusiei, mai ales într-o lumină negativă. O altă problemă semnalată este înrăutățirea relațiilor Rusiei cu NATO și Uniunea Europeană.

Acestea pun la o încercare serioasă arhitectura de securitate europeană, consideră raportul. Riscurile pentru securitate națională în 2016 includ de asemenea revendicări persistente sau noi din partea țărilor vecine pentru existența unor minorități care nu se regăsesc în Bulgaria, pe fondul intensificării asimilării minorităților bulgare în alte țări din regiune și a încălcării drepturilor lor, continuarea ostilităților în Siria, presiunea migrației asupra Uniunii Europene, posibilitatea ca fluxul migratoriu să fie folosit pentru infiltrarea unor celule extremiste, Brexitul, se mai spune în raportul guvernamental bulgar.

×
Subiecte în articol: Rusia Bulgaria amenintare raport
Parteneri
Creștere progresivă a contribuţiei la pensii. Milioane de români vizați
x close