Antena 3 CNN Externe Raport: NATO trebuie să poată interveni oriunde

Raport: NATO trebuie să poată interveni oriunde

Raport: NATO trebuie să poată interveni  oriunde
Sursa foto: nato
18 Mai 2010   •   08:03

NATO trebuie să fie pregătit să intervină extern, cred experţii, care au propus o nouă doctrină pentru alianţă, dar şi să asigure securitatea internă a celor 28 de state membre, aşa cum a făcut din 1949.

"În următorul deceniu, NATO va avea patru misiuni militare centrale," aprecia grupul de experţi în Noul Concept Strategic al NATO.
Printre acestea este "a împiedica, a preveni şi a apăra" contra agresiunilor, dar şi asigurarea indendenţei politice şi integrităţii teritoriale a celor 28 de state membre, conform cu misiunea originală a alianţei.
Experţii mai cer cooperare cu partenerii pentru a proteja zona tratatului contra provocărilor neconvenţionale de securitate.

Raportul mai insistă asupra necesităţii de a trimite misiuni militare dincolo de zona tratatului "când trebuie prevenit un atac asupra acesteia sau pentru a proteja drepturile legale şi alte interese vitale ale membrilor alianţei" -- genul de misiuni care deja se produc în Afganistan.
Un scop global este "ajutarea la modelarea unei securităţi internaţionale mai stabile" prin oferirea de antrenamente pentru forţele de poliţie şi militare.
Textul a fost trimis ambasadorilor statelor NATO pentru analiză.
Noul concenpt va fi amendat înainte de a fi supus pentru aprobare la summitul alianţei din lunea noiembrie, la Lisabona.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: raport
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close