Antena 3 CNN Externe Raport ONU: 49 de milioane de latino-americani suferă de foamete. Haiti şi Guatemala, cele mai afectate

Raport ONU: 49 de milioane de latino-americani suferă de foamete. Haiti şi Guatemala, cele mai afectate

Raport ONU: 49 de milioane de latino-americani suferă de foamete. Haiti şi Guatemala, cele mai afectate
Sursa foto: Foto: Agerpres/AP
de M.T.    |    23 Noi 2012   •   15:14

Aproape 50 de milioane de persoane din America Latină şi din Caraibe, adică 8,3% din populaţia totală a acestei regiuni, suferă de foamete.

Raportul a fost difuzat joi de Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), relatează AFP, citată de Agerpres.

„Foametea a afectat aproximativ 868 de milioane de persoane în întreaga lume, dintre care 49 de milioane în America Latină şi în Caraibe. Aceasta înseamnă că aproximativ 8,3% din populaţia regiunii nu consumă caloriile necesare zilnic pentru a avea o viaţă sănătoasă”, se arată în studiul FAO.

Raportul, intitulat "Panorama securităţii alimentare şi nutriţionale în 2012", precizează că această cifră reprezintă o scădere în raport cu 50 de milioane de persoane înregistrate în anii 2007-2009.

Dar, cu toate că în ultimul deceniu se observă o creştere susţinută în zonă, „se poate afirma că în pofida menţinerii tendinţei de diminuare a numărului persoanelor afectate de foamete, ritmul a încetinit”.

Potrivit organizaţiei, numărul persoanelor care suferă de foamete în regiune nu este cauzat de insuficienţa producţiei alimentare, ci de lipsa accesului unui segment important al populaţiei la veniturile necesare pentru a achiziţiona alimente.

Cele mai afectate ţări de foamete în regiune sunt Haiti (44,5% din populaţie), Guatemala (30,4%), Paraguay (25,5%), Bolivia (24,1%) şi Nicaragua (20,1%).

Cuba, Argentina, Chile, Mexic, Uruguay şi Venezuela „au reuşit să elimine flagelul foametei, în timp ce ţări din Caraibe ca Republica Dominicană şi Haiti, sau din America Centrală, ca Guatemala, s-au afundat” în această problemă.

Securitatea alimentară a celor mai vulnerabile familii este ameninţată şi de creşterea preţurilor. Potrivit FAO, între iunie şi august 2012, preţul mediu la porumb a crescut cu 25%, la soia cu 20% şi la grâu cu 26%.

„În societăţile cu o inegalitate ridicată, cum ar fi cele din America latină şi Caraibe, aceste şocuri ale preţurilor la alimente au efecte severe asupra celor foarte săraci”, concluzionează raportul.

×
Parteneri
Incendiu puternic lângă Mănăstirea Voroneț! Există risc de extindere
x close