Antena 3 CNN Externe Raport ONU: "Al-Qaeda este slăbită, dar continuă să fie un PERICOL"

Raport ONU: "Al-Qaeda este slăbită, dar continuă să fie un PERICOL"

Raport ONU: "Al-Qaeda este slăbită, dar continuă să fie un PERICOL"
09 Aug 2013   •   12:13

Succesorul lui Osama Bin Laden la conducerea Al-Qaeda se străduieşte să unească diversele facţiuni ale grupării teroriste, se arată într-un raport întocmit de ONU. La prima vedere, Al Qaeda pare mult mai slabă decât în anii trecuţi, dar rămâne o ameninţare permanentă şi ascendentă.

Raportul a fost realizat de experţi ai Consiliului de Securitate şi spune că şeful egiptean al teroriştilor, Ayman Al-Zawahiri, nu a reuşit încă să reconstruiască tentaculele reţelei.

Mai multe grupări afiliate se adaptează rapid la tacticile Al Qaeda şi caută noi ţinte vulnerabile, chiar dacă logistica lor este rudimentară, se arată în acelaşi document.

Operaţiunile militare franceze din Mali şi campaniile Uniunii Africane din Somalia au slăbit substanţial forţa militanţilor extremişti, dar nu trebuie omis că războiul din Siria atrage ca un magnet sute de voluntari străini, care se alătură rebelilor.

"Al Qaeda şi celulele afiliate sunt mai diversificate şi mult mai divizate decât erau în anii trecuţi. Sunt uniţi de ideologia haotică şi de actele teroriste violente", apreciază raportul ONU.
"Al Qaeda este fragmentată şi slăbită, dar această grupare nu a fost eradicată complet. Gruparea şi-a diminuat semnificativ posibilităţile dar asta nu înseamna că pericolul atacurilor teroriste a trecut. Persoane şi alte celule afliate Al Qaeda continuă să inventeze diverse tehnici şi tactici, având ca ţinte lumea civilizată", menţionează specialiştii Consiliului de Securitate ONU.


×
Subiecte în articol: Al Qaeda Osama Bin Laden raport ONU
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close