Antena 3 CNN Externe Raport: Teheran pregăteşte cel puţin încă două locaţii nucleare

Raport: Teheran pregăteşte cel puţin încă două locaţii nucleare

Raport: Teheran pregăteşte cel puţin încă două locaţii nucleare
Sursa foto: iran nuclear
29 Mar 2010   •   19:19

Inspectoriii ONU şi specialiştii în informaţii din statele occidentale cred că Iran pregăteşte să construiască cel puţin alte două locaţii nucleare secrete, în pofida apelurilor de a-şi deschide programul său nuclear, scrie The New York Times .

Publicaţia susţine că suspiciunile au fost alimentate de recente declaraţii ale unui oficial iranian.

În cadrul unui interviu pentru o agenţie de presă iraniană, Ali Akbar Salehi, şeful Organizaţiei pentru Energie Atomică a Iranului, declara că preşedintele Mahmoud Ahmadinejad a cerut începere lucrărilor la două noi fabrici.
Acesta arăta că fabricile "vor fi construite în interiorul munţilor," probabil pentru a fi protejate de atacuri..

Cu voia lui Allah, vom putea începe construcţia celor două noi locaţii de îmbogăţire a uraniului" în noul an iranian (ce a început pe 21 martie), arăta Salehi.
În septembrie anul trecut, preşedintele american Barack Obama a dezvăluit probele unui centru nuclear iranian ascuns la Qom.

Oficialii americani declară că împărtăşesc suspiciunea Agenţiei Internaţionale pentru Enegie Atomică şi analizează imagini din satelit ale unor locaţii suspecte din Iran .
Cu toate acestea,nu au găsit încă dovezi solide că Iranul intenţionează să folosească noile locaţii pentru a produce combustibil nuclear. De asemenea, oficialii americani nu sunt siguri de numărul de situri pe care Iran le planifică-
Oricum, chiar dacă locaţiile sunt construite, oficialii americani cred că nu ar reprezenta o ameninţare imediată şi nici nu ar schimba estimările SUA că Iran are nevoie de 1-4 ani pentru a obţine capacitatea de a construi o armă nucleară.
Antena3.ro

×
Parteneri
Elena Mateescu a anunțat zonele în care revin ninsorile
x close