Antena 3 CNN Externe Răspunsul SUA, după declararea independenței Cataloniei: „Sprijinim unitatea Spaniei”

Răspunsul SUA, după declararea independenței Cataloniei: „Sprijinim unitatea Spaniei”

Răspunsul SUA, după declararea independenței Cataloniei: „Sprijinim unitatea Spaniei”
Sursa foto: Foto: pixabay.com
27 Oct 2017   •   19:20

Statele Unite ale Americii au afirmat vineri că sprijină "unitatea" Spaniei, după ce parlamentul Cataloniei a declarat unilateral independenţa regiunii de Spania, informează AFP. 

"Catalonia este parte integrantă a Spaniei şi Statele Unite sprijină măsurile constituţionale luate de guvernul spaniol care vizează menţinerea unei Spanii puternice şi unite", a declarat purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat american, Heather Nauert. 

"Statele Unite sunt legate printr-o mare prietenie şi un parteneriat durabil de aliatul nostru NATO, Spania", a adăugat oficialul american, subliniind că SUA şi Spania "cooperează strâns pentru a promova priorităţile economice şi de securitate comune". 

Parlamentul Cataloniei a adoptat vineri o rezoluţie în care proclamă regiunea un "stat independent luând forma unei Republici", o ruptură fără precedent în Spania, la care Madridul a ripostat suspendând autonomia acestei provincii, în virtutea articolului 155 din Constituţia Spaniei. 

Şeful guvernului spaniol Mariano Rajoy a reacţionat imediat la votul Parlamentului catalan promiţând pe Twitter că va "restaura legalitatea" în Catalonia. El va conduce în cursul serii o reuniune a cabinetului său pentru a decide măsurile concrete ce se vor lua imediat în cadrul procesului de punere a Cataloniei sub tutelă, una dintre deciziile evocate fiind demiterea premierului catalan Carles Puigdemont şi a guvernului acestuia.

 

Sursă: Agerpres
×
Parteneri
România, sub asaltul valului de praf saharian
x close