Antena 3 Externe Răsturnare șocantă în Franța. Cine sunt oamenii care intră în turul final al alegerilor prezidențiale

Răsturnare șocantă în Franța. Cine sunt oamenii care intră în turul final al alegerilor prezidențiale

de G.S.    |    07 Dec 2016   •   11:14
Răsturnare șocantă în Franța. Cine sunt oamenii care intră în turul final al alegerilor prezidențiale
Sursa foto: Foto: pixabay.com

Fostul premier francez Manuel Valls, demisionat luni pentru a candida în alegerile primare ale stângii, nu s-ar califica în turul al doilea al prezidenţialelor, indică un sondaj dat publicităţii miercuri, transmite Reuters.

Conform sondajului, realizat de institutul BVA-Salesforce pentru presa regională franceză şi compania Orange, nici Valls şi nici vreun alt candidat al stângii nu ar întruni sprijin suficient pentru a intra în turul secund al alegerilor prezidenţiale.

Sondajul a testat 'potenţialul electoral maxim' al fostului prim-ministru socialist Manuel Valls, care şi-a anunţat intenţia de a se prezenta în alegerile primare ale stângii, în luna ianuarie, după ce actualul preşedinte François Hollande a decis să nu candideze pentru un al doilea mandat.

Dacă Valls ar câştiga alegerile primare ale stângii, scorul său cel mai ridicat ar fi de 21% în primul tur al prezidenţialelor, pe 23 aprilie, în situaţia în care ex-ministrul economiei Emmanuel Macron ar renunţa să mai candideze, iar centristul François Bayrou nu s-ar prezenta. Nici măcar cu acest scor maxim nu le-ar pune însă în pericol primele poziţii candidatului dreptei, François Fillon (29%), şi reprezentantei Frontului Naţional (extrema dreaptă), Marine Le Pen (26%).

În ipoteza a trei candidaţi de stânga în primul tur, Jean-Luc Mélenchon, Emmanuel Macron şi Manuel Valls, acesta din urmă ar întruni doar 13% din voturi, faţă de 14% ale fiecăruia din ceilalţi doi.

'Turul al doilea pare absolut de neatins pentru stânga cu trei candidaţi, însă nici măcar cu doar doi candidaţi, Jean-Luc Mélenchon şi Manuel Valls, turul secund nu este accesibil stângii', a explicat Erwan Lestrohan, director al BVA, pentru Reuters.

În ce priveşte dreapta, François Fillon s-ar califica în turul decisiv în orice variantă testată.

Tot în funcţie de scenarii, Marine Le Pen este creditată cu 24%-26% din intenţiile de vot, scoruri care ar trimite-o în turul secund, unde însă ar fi învinsă de Fillon cu 67%-33%.

La sondaj, realizat online în intervalul 2-4 decembrie, au participat 934 de respondenţi înscrişi pe listele electorale, dintr-un eşantion reprezentativ de 1.000 de persoane.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

Sursă: Agerpres
×
Parteneri
x close