Antena 3 CNN Externe Rata inflaţiei în SUA a ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimele trei decenii

Rata inflaţiei în SUA a ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimele trei decenii

Rata inflaţiei a ajuns în Statele Unite la 6,2%, cel mai ridicat nivel din ultimele trei decenii, în contextul în care numeroase companii majorează preţurile la produse şi servicii din cauza lipsei forţei de muncă şi a problemelor reţelelor de aprovizionare.

Rata inflaţiei în SUA a ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimele trei decenii
Sursa foto: Pexels/Karolina Grabowska
de Alexandra Ionescu    |    10 Noi 2021   •   18:15

Indicele preţurilor de consum (CPI) a crescut în octombrie cu 0,9% faţă de luna septembrie şi cu 6,2% faţă de octombrie 2020, potrivit agenţiei Bloomberg.

Este vorba de cea mai accentuată rată a inflaţiei înregistrată de Statele Unite după anul 1990.

Inflaţia este în creştere în contextul relansării activităţilor economice după restricţiile antiepidemice şi al programelor de asistenţă financiară şi socială elaborate de Administraţia preşedintelui Joseph Biden.

Pe fondul creşterii cererii, companiile, care se confruntă cu lipsei forţei de muncă şi cu probleme ale reţelelor de aprovizionare, au majorat preţurile produselor şi serviciilor. Majorări semnificative s-au înregistrat în domeniul energiei, în alimentaţie şi în comerţul cu autovehicule.

Rezerva Federală (Fed), instituţia bancară centrală din SUA, se aşteaptă ca presiunile inflaţioniste să continue în 2022, potrivit Mediafax.

„Cred că ne îndreptăm spre o nouă etapă, în care inflaţia va fi mai extinsă şi în care lucrurile vor deveni mai intense. Unul dintre factori se referă la problemele de aprovizionare rămase nerezolvate în timp ce ne apropiem de sărbători, când sunt făcute multe achiziţii, iar economia este într-o stare destul de bună, astfel că cererea va fi puternică”, afirmă Laura Rosner-Warburton, expert la Institutul Perspective MacroPolitice (MacroPolicy Perspectives), citată de publicaţia The Wall Street Journal.

×
Subiecte în articol: SUA inflatie nivel majorare pret produse
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close