Antena 3 CNN Externe Rata inflaţiei a ajuns la 4,5% în Germania, cel mai înalt nivel din ultimii 28 de ani

Rata inflaţiei a ajuns la 4,5% în Germania, cel mai înalt nivel din ultimii 28 de ani

Rata inflaţiei a atins, în octombrie, nivelul de 4,5% în Germania, cea mai ridicată cotă din ultimii 28 de ani, pe fondul majorării tarifelor la energie, informează publicaţia Der Spiegel.

Rata inflaţiei a ajuns la 4,5% în Germania, cel mai înalt nivel din ultimii 28 de ani
Sursa foto: Pexels
de Alexandra Ionescu    |    28 Oct 2021   •   19:49

Oficiul federal pentru Statistici din Germania a anunţat că rata inflaţiei a fost de 4,5% în octombrie, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2020. Este vorba de cea mai accentuată creştere a inflaţiei din 1993 până în prezent.

În septembrie, rata inflaţiei fusese în Germania de 4,1%. Principalul factor al inflaţiei este majorarea tarifelor la electricitate cu 18,6%. În ultimele luni, au fost majorare semnificativ şi preţurile la benzină şi motorină. Banca centrală din Germania (Bundesbank) a avertizat că inflaţia ar putea depăşi nivelul de 5% până la sfârşitul anului, potrivit Mediafax.

Economia Germaniei este afectată de instabilitate în contextul restricţiilor antiepidemice şi al stimulentelor acordate penru relansarea economică şi a consumului.

Economiștii se așteaptă ca prețurile de consum să continue să crească în lunile următoare, unii dintre ei preconizând rate ale inflației de până la 5%. Aceștia consideră însă că este vorba de un fenomen temporar.

Inflația este un fenomen monetar care se manifestă prin majorarea prețurilor la bunuri și servicii într-o anumita țară, pentru o anumită perioadă de timp. Inflația erodează puterea de cumpărare a banilor, adică cu aceeași sumă de bani poți cumpăra mai puțin decât înainte.

×
Subiecte în articol: Germania inflatie majorarea tarifelor
Parteneri
Stradă surpată şi în Cluj-Napoca Traficul este restricționat
x close