Antena 3 CNN Externe Rata şomajului din Portugalia, la un nivel record chiar dacă recesiunea s-a atenuat

Rata şomajului din Portugalia, la un nivel record chiar dacă recesiunea s-a atenuat

Rata şomajului din Portugalia, la un nivel record chiar dacă recesiunea s-a atenuat
Sursa foto: Foto: libertiny.com
16 Mai 2012   •   17:38

Rata şomajului din Portugalia a atins nivelul record de 14,9% în primele trei luni, în creştere de la 14% în trimestrul al patrulea al anului trecut, chiar dacă recesiunea s-a atenuat, informează Reuters.
   
Şomajul în rândul tinerilor s-a agravat de la 35,4% la 36,2%, fiind totuşi sub nivelul de 50% din Grecia şi Spania, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică din Portugalia.
   
Economia portugheză s-a contractat cu 0,1% în primele trei luni ale acestui an, sub un declin anticipat de 0,7%.
   
"Datele referitoare la şomaj arată că, în pofida unei contracţii sub aşteptări a PIB în primul trimestru, condiţiile economice rămân extrem de dificile", a declarat Diego Iscaro, analist la IHS Global Insight în Londra.
   
Statul portughez se confruntă cu cea mai gravă recesiune după anii '70, în condiţiile în care guvernul aplică măsuri dure de austeritate, incluse în programul de salvare de 78 de miliarde de euro convenit cu UE şi FMI.
   
Pentru acest an, în Portugalia este anticipat un declin economic de 3%.
   
Şomajul ridicat reprezintă provocări suplimentare pentru guvernul de centru-dreapta, care încearcă să distanţeze Portugalia de riscul crescut de contagiune, legat de posibila ieşire a Greciei şi zona euro şi de agravarea problemelor economice ale Spaniei.
       
Portugalia este a doua cea mai riscantă ţară după Grecia, în funcţie de spread-ul obligaţiunilor suverane, iar randamentul titlurilor pe 10 ani a urcat miercuri, după publicaterea datelor referitoare la şomaj, de la nivelul de joi de 11,417% la 11,806%.


×
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close